Här möter vi saftig svensk lammfilé, serverad med smörstekta vaxbönor, söt karamelliserad gullök och aubergine där tryffelpecorino smält samman till en smått magisk röra. I glaset har vi 100 % malbec från Quarisa Wines – mörk, fruktmättad och silkeslen.
Serverar 4 personer
Lamm
800 g lammfilé från Sverige
2 msk olivolja
Salt
3 tsk Santa Maria Chicken & Steak kryddblandning
Grönsaker
300 g vaxbönor
3 små gullökar
1 aubergine eller 2 mindre
50 g smör + lite extra till löken
2 msk olivolja
40–50 g tryffelpecorino (eller annan tryffelost)
Skysås
0,5 dl vatten
1 dl gott rött vin
1 tsk strösocker
Salt och svartpeppar
Dekoration plus extra smak: Thaibasilika
Lamm
Putsa filéerna fria från hinnor. Gnid in dem med olivolja, salt och Chicken & Steak-kryddan. Låt vila i rumstemperatur i ca 20 minuter innan tillagning. Hetta upp en stekpanna med lite olivolja. Bryn filéerna runt om tills de fått fin färg. Sänk värmen och stek klart till innertemperatur 58–60 grader för rosa kött (eller enligt önskemål). Lyft ur köttet och låt vila.
Skysås
Använd samma stekpanna som lammet. Häll i vatten, rött vin och socker. Låt koka ihop tills ca hälften återstår. Smaka av med salt och peppar. Håll varm.
Grönsakerna
Vaxbönor:
Hetta upp en stekpanna, stek bönorna snabbt i lite smör eller olja tills de får färg men behåller spänsten. Salta lätt.
Gul lök:
Skala och dela lökarna. Plocka försiktigt loss lammellerna (de tunna lagren). Stek dem på låg värme i lite smör tills de blir mjuka och sötman kommer fram.
Aubergine:
Skär i små tärningar. Stek i rikligt med smör och olivolja tills de blir mjuka och lätt karamelliserade. Riv över tryffelpecorino och rör om så att osten smälter in i auberginen. Smaka av.
Servering
Skär lammet i skivor. Lägg upp lamm, gullök och aubergine med tryffelpecorino på tallrikar. Toppa med vaxbönor och ringla över skysåsen. Dekorera med thaibasilika.
Vinet
Q Malbec 2021
Nr 2664 (750 ml, 14%) 89 kr, 4 av 5p
En ny strålande leverans från Quarisa Wines och denna gång är det 100 procent malbec där 20 procent fått sin lagring i åtta månader på två år gamla amerikanska hogheads och resterande del i ståltank med franska ekstavar. Uttrycket är som förväntat, givet ursprunget, där mörka vindar av cassis, björnbär, körsbär och plommon smeker gommen, lierat av en myntaspetsad örtighet med penseldrag av violkryddad lakrits. Vidar fångar vi upp nyanserade vindar av vinets tid i faten, i en struktur som är fyllig utan att bli tung och där de silkiga tanninerna och finstämda syran sätter edge och balans till helhetsupplevelsen. Ett charmerande vin för vardagen!
Kombinationen
Vinets cassis, björnbär och plommon ramar här in lammfiléns kryddiga djup och den lätt karamelliserade löksötman. Den mynta- och violkryddade fräschören möter bönornas gröna spänst, medan ostsmält aubergine lyfter fram vinets fatnyanser och mjuka tanniner. Syran och strukturen håller ihop det hela och gör kombinationen både elegant och charmerande– precis som vinet självt.
Vinet finner du på Systembolaget HÄR
