Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Hem / Lammfilé med vaxbönor, karamelliserad gullök och aubergine med tryffelpecorino

Lammfilé med vaxbönor, karamelliserad gullök och aubergine med tryffelpecorino

av Boxtoppen augusti 22, 2025
augusti 22, 2025
82

Här möter vi saftig svensk lammfilé, serverad med smörstekta vaxbönor, söt karamelliserad gullök och aubergine där tryffelpecorino smält samman till en smått magisk röra. I glaset har vi 100 % malbec från Quarisa Wines – mörk, fruktmättad och silkeslen.

Serverar 4 personer

Lamm
800 g lammfilé från Sverige
2 msk olivolja
Salt
3 tsk Santa Maria Chicken & Steak kryddblandning

Grönsaker
300 g vaxbönor
3 små gullökar
1 aubergine eller 2 mindre
50 g smör + lite extra till löken
2 msk olivolja
40–50 g tryffelpecorino (eller annan tryffelost) 

Skysås
0,5 dl vatten
1 dl gott rött vin
1 tsk strösocker
Salt och svartpeppar
Dekoration plus extra smak: Thaibasilika

Lamm
Putsa filéerna fria från hinnor. Gnid in dem med olivolja, salt och Chicken & Steak-kryddan. Låt vila i rumstemperatur i ca 20 minuter innan tillagning. Hetta upp en stekpanna med lite olivolja. Bryn filéerna runt om tills de fått fin färg. Sänk värmen och stek klart till innertemperatur 58–60 grader för rosa kött (eller enligt önskemål). Lyft ur köttet och låt vila.

Skysås
Använd samma stekpanna som lammet. Häll i vatten, rött vin och socker. Låt koka ihop tills ca hälften återstår. Smaka av med salt och peppar. Håll varm.

Grönsakerna
Vaxbönor:

Hetta upp en stekpanna, stek bönorna snabbt i lite smör eller olja tills de får färg men behåller spänsten. Salta lätt.

Gul lök:
Skala och dela lökarna. Plocka försiktigt loss lammellerna (de tunna lagren). Stek dem på låg värme i lite smör tills de blir mjuka och sötman kommer fram.

Aubergine:
Skär i små tärningar. Stek i rikligt med smör och olivolja tills de blir mjuka och lätt karamelliserade. Riv över tryffelpecorino och rör om så att osten smälter in i auberginen. Smaka av.

Servering
Skär lammet i skivor. Lägg upp lamm, gullök och aubergine med tryffelpecorino på tallrikar. Toppa med vaxbönor och ringla över skysåsen. Dekorera med thaibasilika.

Vinet

Q Malbec 2021
Nr 2664 (750 ml, 14%) 89 kr, 4 av 5p
En ny strålande leverans från Quarisa Wines och denna gång är det 100 procent malbec där 20 procent fått sin lagring i åtta månader på två år gamla amerikanska hogheads och resterande del i ståltank med franska ekstavar. Uttrycket är som förväntat, givet ursprunget, där mörka vindar av cassis, björnbär, körsbär och plommon smeker gommen, lierat av en myntaspetsad örtighet med penseldrag av violkryddad lakrits. Vidar fångar vi upp nyanserade vindar av vinets tid i faten, i en struktur som är fyllig utan att bli tung och där de silkiga tanninerna och finstämda syran sätter edge och balans till helhetsupplevelsen. Ett charmerande vin för vardagen!

Kombinationen
Vinets cassis, björnbär och plommon ramar här in lammfiléns kryddiga djup och den lätt karamelliserade löksötman. Den mynta- och violkryddade fräschören möter bönornas gröna spänst, medan ostsmält aubergine lyfter fram vinets fatnyanser och mjuka tanniner. Syran och strukturen håller ihop det hela och gör kombinationen både elegant och charmerande– precis som vinet självt.

Vinet finner du på Systembolaget HÄR

Tidigare artiklar
Behöver barer en webbplats? Den digitala debatten som gror inom hotell- och restaurangbranschen
Nästa artikel
Nyhet! ZIP Orange – en blanddryck helt utan tillsatt socker

LIKNANDE ARTIKLAR

Högt betyg till Amarone A Alpha Zeta

Ny årgång av Terre de Mistral Reserve Côtes...

Stilfullt mousserande från Australien – LXRY

Welmoed Chenin Blanc

Fontanafredda Piemonte Barbera Nebbiolo 2024 – Ett stolt...

Briccotondo Barbera från Fontanafredda i ny kostym

Imponerande nyhet från Bouchard Aîné & Fils

Desire & Lush Zin – nyhet från anrika...

LXRY Sparkling – stilfullt och energiskt mousserande

Chèvresallad med rödbetor och valnötter till ungersk nyhet

FLER RECEPT

  • Thaisoppa med vannameiräkor och attraherande pinot grigio

  • Pulled Beef med fräsch örtsallad, grillade grönsaker och charmerande rött

  • Pankofriterade blåmusslor, Portabella, svartkål & en kräm på blomkål & jordärtskocka

  • Sushi på lättrökt salmalax, wasabimajonnäs, sriracha & rostad lök möter charmant grüner veltliner

  • Smörstekt rågbröd toppat med avokado, sobrasada & bladpersilja i härligt möte med Karl Fredriks Rosé!

ARTIKLAR

  • Nyhet – Guilty Grapes

  • Salt & Pepper – succén nu även på box

  • Nyhet på Systembolaget: Mucho Más Organic Syrah på box

  • Kreditkort för mat: Hitta det bästa matkortet

  • The Bitch Blanc de Blancs Brut

Kontakta Boxtoppen

  • - Maila oss på info(at)boxtoppen.se
  • - Annonsering: christoffer(at)boxtoppen.se
  • - Webbmaster: Tecken 1 AB
  • Copyright 2014-2024.

Populär läsning just nu

  • 1

    Dominio Alto – klassisk Rioja till svårslaget pris!

    maj 10, 2021
  • 2

    Tommy Körberg lanserar två viner på Systembolaget – ”Livet är för kort för att dricka dåligt vin”

    april 9, 2018
  • 3

    LXRY Sparkling – stilfullt och energiskt mousserande

    oktober 20, 2025

Om Boxtoppen

Idén med Boxtoppen är att sprida kunskap om vin i allmänhet och boxviner i synnerhet på ett lättbegripligt och trevligt sätt till alla som har ett vinintresse. Oavsett om du är aktiv munskänk och provat vin i 50 år eller är en yngre konsument med ett nyligen väckt intresse för vin kommer det finnas spännande läsning om aktuella lanseringar och gamla trotjänare.

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

LÄS OCKSÅx

Uppdatering röda torra boxar: 2013 Mauro Primitivo...

Imponerande nyhet från Bouchard Aîné & Fils

Myth White Blend – den greppbara flaskan...