Idag har vi tagit fasta på de färska sparrisarna som finns i butikerna och skapar en enkel men elegant och god servering vilket vi matchat med en ”skånsk”, matvänlig, stolthet – Karl Fredriks Roséprosecco.
Ingredienser (4 personer)
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
ca 20 gröna sparrisar
salt och svartpeppar
2 msk balsamvinäger
1 dl hyvlad lagrad parmesan
Så gör du:
Sätt ugnen på 225°C. Sätt in och förvärm en plåt.
Skala och skiva vitlöken. Blanda den med olivoljan.
Bryt eller skär bort ca 2 cm av nedre delen på sparrisarna. Blanda sparrisarna med
vitlöksoljan, krydda med salt och peppar. Lägg sparrisarna på den förvärmda plåten och sätt in den mitt i ugnen 3-4 minuter.
Servera sparrisen med balsamicovinäger och parmesan.
Drycken till;
Karl Fredrik Prosecco Brut Rosé 2020
Nr 53772 (750 ml) 11,5%, 129 kr, 4p
Fånga en glimt av sommarens lätthet med denna förföriskt flirtiga roséprosecco, som spelar upp en symfoni av aromatiska nyanser. I gomseglet avslöjas en lekfull mix av röda bär, subtila florala dragningar, blodgrape och en lätt örtig touch som för tankarna till Karl Fredriks blomsteroaser. Vidare lieras den livgivande syran med toner av citruszest som följer med i det torra och aptitliga avslutet. Den skånska stoltheten har här lyckats presentera en mycket lyckad roséprosecco som är perfekt för de som föredrar det torrare segmentet av mousserande viner.
Kombinationen
Rosé har den fina egenskapen att jobba med råvaror som andra viner kan ha det lite tuffare med; sparris hör onekligen hit. Proseccons fina rödbäriga anslag finner direkt sin smakbrygga i parmesanen och den lilla syran från sparrisen, samtidigt som rosén kompletterar den friska och något nötaktiga smaken av sparris. En fantastisk kombination att välkomna in sommaren med!