Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Hem / Piemonte i glaset till krispig kyckling, krämig risotto och gröna blad

Piemonte i glaset till krispig kyckling, krämig risotto och gröna blad

av Boxtoppen november 7, 2025
november 7, 2025
2

På tallriken idag möts krispigt stekt kyckling med salvia och en silkeslen risotto – en rätt som förenar italiensk enkelhet med elegant textur. Risotto är en av det norditalienska kökets mest älskade rätter, byggd på tålamod och precision, där varje slev buljong långsamt förvandlar riskornen till en krämig helhet. Här får den sällskap av fräscha gröna blad och strimlad rosésallad som adderar friskhet och färg. I glaset: 2024 Fontanafredda Piemonte Barbera Nebbiolo, ett vin som visar hur Piemonte kan förena rikedom och stramhet i ett och samma uttryck – generöst, harmoniskt och med tydlig känsla av ursprung.

 

Ingredienser för 4 personer

Kyckling
4 kycklingbröst med skinn (gärna från Bjärefågel)
8–12 färska salviablad
Salt och svartpeppar
Neutral olja (t.ex. rapsolja)
1 msk smör

Risotto
3 dl arborioris
1 liten schalottenlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 dl vitt vin (kan uteslutas)
Ca 8 dl varm kyckling- eller grönsaksbuljong
1 dl finriven parmesan
1 msk smör
Olivolja

Grönsallad
2 nävar krispiga gröna blad (t.ex. babyspenat, maché eller romansallad)
Några blad rosésallad, grovhackade
1 tsk citronjuice
1 msk olivolja
En nypa flingsalt

Chiliolja (färdig eller hemmagjord)
1 dl olivolja
1 tsk chiliflakes

Så gör du

Kyckling
Torka av kycklingen. Lyft försiktigt upp skinnet utan att riva loss det helt och stoppa in 2–3 salviablad under varje skinn. Krydda med salt och peppar.
Hetta upp olja i en panna på medelhög värme. Lägg kycklingen med skinnsidan nedåt, pressa lätt med stekspade så att skinnet blir riktigt krispigt, ca 6–8 minuter.
Vänd, sänk värmen något, tillsätt smör och ös över. Stek ytterligare 4–6 minuter (innertemperatur ca 70°C). Låt vila i fem minuter och skiva i centimetertjocka skivor.

Risotto
Fräs schalottenlök och vitlök i lite olivolja på medelvärme tills de blir mjuka utan att ta färg.
Rör i riset och fräs någon minut tills kornen blir lätt genomskinliga.
Häll på vin och låt koka in. Tillsätt därefter varm buljong, en slev i taget, och rör ofta. När riset är krämigt men fortfarande har lite kärna kvar (ca 18–20 min), rör ner smör och parmesan. Smaka av med salt.

Grönsallad
Blanda de gröna bladen och rosésalladen i en skål. Ringla över olivolja och citronjuice och toppa med en nypa flingsalt strax före servering.

Chiliolja
Hetta försiktigt upp olivoljan med chiliflakes. Ta från värmen och låt dra i 10 minuter. Sila och häll upp i en liten skål.

Servering
Lägg upp risotton i mitten av varje tallrik. Placera kycklingskivor ovanpå och toppa med den fräscha salladen.
Ringla lite chiliolja över kycklingen för en subtil värme och glans.

Vinet till:

Fontanafredda Piemonte Barbera Nebbiolo 2024
Nr 54893 (3000 ml, 13%) 295 kr, 5 av 5 – full pott!

Man håller i årgången fast vid det vinnande druvkonceptet bestående av 85 procent barbera och 15 procent nebbiolo, vilket i denna tappning levererar 100 procent struktur, ursprung och druvlojalitet. Det är ett vin som är menat att, för en bredare publik, visa upp vad Piemonte har att erbjuda, men det är samtidigt ett vin som även den mer kräsna konsumenten med glädje kan ta del av. I den aktuella årgången noterar vi en marginellt mörkare känsla i de finstämda körsbärskryddiga anslagen, vilka stöttas i noterna från plommon, nypon och rosblommighet. Kryddan från faten ligger läckert och drar i bakgrunden tillsammans med slipningar av viol och lakritsrot. Tanninerna är fint uppbackande och adderar dimension och komplexitet, precis som den naturligt lierade syran. Vi finner fortsatt ett harmoniskt samspel mellan generös rikedom och stram återhållsamhet, vilket gör det hela mycket aptitligt. Vi befäster att detta fortsatt är ett väldigt seriöst boxvin som stolt visar upp Piemonte.

Kombinationen
Vinet möter här rätten med generös frukt och bra struktur. Dess mörka körsbär, plommon och nyponblommiga toner knyter an till den smöriga risotton, medan dess pigga syra ger frisk energi. De örtiga inslagen från salvia och olivolja speglar nebbiolons florala djup och lätta lakritstoner. Den fräscha salladen med roséblad sätter punkt med ett grönt, elegant eko som speglar vinets livlighet. En rätt och ett vin som tillsammans visar att balans inte alltid kräver komplexitet, utan ibland bara känsla och tradition.

 

Tidigare artiklar
Hur man snabbt gör vin hemma till en fest med vänner

LIKNANDE ARTIKLAR

Högt betyg till ”nyheten” Salt & Pepper Double...

Högt betyg till Amarone A Alpha Zeta

Ny årgång av Terre de Mistral Reserve Côtes...

Stilfullt mousserande från Australien – LXRY

Welmoed Chenin Blanc

Fontanafredda Piemonte Barbera Nebbiolo 2024 – Ett stolt...

Briccotondo Barbera från Fontanafredda i ny kostym

Imponerande nyhet från Bouchard Aîné & Fils

Desire & Lush Zin – nyhet från anrika...

LXRY Sparkling – stilfullt och energiskt mousserande

FLER RECEPT

  • Thaisoppa med vannameiräkor och attraherande pinot grigio

  • Pulled Beef med fräsch örtsallad, grillade grönsaker och charmerande rött

  • Pankofriterade blåmusslor, Portabella, svartkål & en kräm på blomkål & jordärtskocka

  • Sushi på lättrökt salmalax, wasabimajonnäs, sriracha & rostad lök möter charmant grüner veltliner

  • Smörstekt rågbröd toppat med avokado, sobrasada & bladpersilja i härligt möte med Karl Fredriks Rosé!

ARTIKLAR

  • Hur man snabbt gör vin hemma till en fest med vänner

  • Julens nyhet – Nu lanseras Berså Vinglögg

  • Tania har fått ny kostym

  • Nyhet – Guilty Grapes

  • Salt & Pepper – succén nu även på box

Kontakta Boxtoppen

  • - Maila oss på info(at)boxtoppen.se
  • - Annonsering: christoffer(at)boxtoppen.se
  • - Webbmaster: Tecken 1 AB
  • Copyright 2014-2024.

Populär läsning just nu

  • 1

    Dominio Alto – klassisk Rioja till svårslaget pris!

    maj 10, 2021
  • 2

    Marastoni – Chiantinyhet till svårslaget pris!

    november 18, 2020
  • 3

    Tommy Körberg lanserar två viner på Systembolaget – ”Livet är för kort för att dricka dåligt vin”

    april 9, 2018

Om Boxtoppen

Idén med Boxtoppen är att sprida kunskap om vin i allmänhet och boxviner i synnerhet på ett lättbegripligt och trevligt sätt till alla som har ett vinintresse. Oavsett om du är aktiv munskänk och provat vin i 50 år eller är en yngre konsument med ett nyligen väckt intresse för vin kommer det finnas spännande läsning om aktuella lanseringar och gamla trotjänare.

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

LÄS OCKSÅx

Helstekt fläskfilé i krämig grönpeppar- & Dijonsås,...

Beaumont des Crayères Fleur de Prestige Brut...

NYHET! Ett krispigt bubbel från Tr3 Apor