Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Hem / Shawarma & argentinsk malbec i mästerlig kombination!

Shawarma & argentinsk malbec i mästerlig kombination!

av Boxtoppen mars 30, 2020
mars 30, 2020
368

Jerusalem är Mellanösterns smältdegel när det kommer till mat och det fångar Nidal Kersh fantastiskt fint i sin bok Shakshuka. Och ett recept vi gärna återvänder till i denna är det på Shawarma – en kebabliknande kötträtt men med annorlunda kryddning. Särskilt den senare är precis vad som gör matchningen till en en av Systembolagets främsta röda boxar – den generösa Navarro Correas Malbec från Argentina -fenomenal. Två olika världar möts och resultatet är gudagott!

Shawarma

Det här behöver du till 4 serveringar

600-700 gram färsk blomkål
1 stor aubergine eller två små
600-700 gram saftigt kött, vi valde lårfilé från Bjäre Fågel
shawarmakrydda, se nedan
libabröd, libanesiskt tunnbröd
olivolja
bladpersilja
sumac, salt

Shawarmakrydda

1 tsk torkad ingefära
1 tsk bockhornsklöver
1 tsk färskmalen svartpeppar
1 tsk kardemumma
1 tsk mald kanel
2 tsk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
2 tsk spiskummin
1 tsk koriander

Tillbehör

Hummus

Ingredienser

1 burk kikärtor
1 dl olivolja
3-4 msk tahini
2 vitlöksklyftor,
1 msk citronsaft
2 msk vitvinsvinäger
salt, vatten
eventuellt spiskummin och mald koriander

Så här gör du

Börja med att göra din hummus genom att sila kikärtorna och lägga i en bunke tillsammans med övriga ingredienser. Gott är att mixa citronsaft med vinäger då de bägge adderar olika syror som lyfter röran. Vi gillar spiskummin och mald koriander i också, typ en halv tesked av respektive. Addera även cirka en halv till en deciliter vatten för konsistensen. Salta efter behag och stavmixa slät. Smaka av om du är nöjd med konsistensen samt kryddningen.

Blanda samman ingredienserna till din Shawarmakryddning, du ska använda den till att gnida in köttet snart.
Strimla kycklingköttet eller det kött du nu valt och låt gärna skinnet vara med. Väljer du annat så tänk på att det behövs något lite saftigare. Rör ner kryddorna du blandat och låt stå. Tärna aubergine i centimetersmå kvadrater, salta och låt stå några minuter så att de börjar vätska sig. Stek upp i generöst med olivolja tills tärningarna är mjuka och blanka. Låt rinna av på papper en stund. Bryt blomkålen med händerna i små buketter. Stek upp i olivolja tills kålet får fin stekyta. Salta lätt.

Skölj och knipsa bladpersilja och lägg i en skål. Stek upp det strimlade köttet på hög värme tills det får fin färg. Värm libabrödet snabbt. Lägg upp alla ingredienser i skålar och låt gästerna montera sin egen Shawarmarulle genom att lägga på aubergine, blomkål, kyckling och toppa med hummus samt bladpersilja. Rulla samman och ät som en klämma. Vill du ha mer syra så toppa med lite sumac.

Vinet

2018 Alegoría Malbec Reserv Malbec, Mendoza, Argentina (artikel 6515, 2000 ml, 259 kr, 5 av 5 p)

Här bjuds det bussig argentinsk mörk bärfrukt, tänk cassis och björnbär, med uppbackning från örtagården och läcker violnyans. Faten är i bakgrunden men pockar inte på någon större uppmärksamhet. Smaken är sådär charmig som man vill ha den men ändå med stramt tanninmotstånd och där en syra typisk för höghöjdsviner drar mot blodgrape hållet till och maxar fräschören. Kryddiga fatinslag men aldrig på bekostnad av ursprung. Skön violpastill i det rätt långa avslutet. En box med klass!

Till maten

Match made in heaven! De försiktiga kryddnyanserna från den fatlagrade argentinaren möter Mellanöstern fenomenalt bra och även den generösa fruktigheten säkerställer att den smakrika men rätt eleganta tunnbrödsklämman aldrig tar över med sina ändå rätt tydliga kryddtoner. Dessutom slipar Shawarman ner tanninerna i malbec-vinet och allt blir sammetslent i gommen!

Bästa boxenshawarmavintips
Tidigare artiklar
Två bättre boxtips!
Nästa artikel
Miljövänlig Winepuck – 100 glas i en Bag in Box låda

LIKNANDE ARTIKLAR

Högt betyg till Amarone A Alpha Zeta

Ny årgång av Terre de Mistral Reserve Côtes...

Stilfullt mousserande från Australien – LXRY

Welmoed Chenin Blanc

Fontanafredda Piemonte Barbera Nebbiolo 2024 – Ett stolt...

Briccotondo Barbera från Fontanafredda i ny kostym

Imponerande nyhet från Bouchard Aîné & Fils

Desire & Lush Zin – nyhet från anrika...

LXRY Sparkling – stilfullt och energiskt mousserande

Chèvresallad med rödbetor och valnötter till ungersk nyhet

FLER RECEPT

  • Thaisoppa med vannameiräkor och attraherande pinot grigio

  • Pulled Beef med fräsch örtsallad, grillade grönsaker och charmerande rött

  • Pankofriterade blåmusslor, Portabella, svartkål & en kräm på blomkål & jordärtskocka

  • Sushi på lättrökt salmalax, wasabimajonnäs, sriracha & rostad lök möter charmant grüner veltliner

  • Smörstekt rågbröd toppat med avokado, sobrasada & bladpersilja i härligt möte med Karl Fredriks Rosé!

ARTIKLAR

  • Nyhet – Guilty Grapes

  • Salt & Pepper – succén nu även på box

  • Nyhet på Systembolaget: Mucho Más Organic Syrah på box

  • Kreditkort för mat: Hitta det bästa matkortet

  • The Bitch Blanc de Blancs Brut

Kontakta Boxtoppen

  • - Maila oss på info(at)boxtoppen.se
  • - Annonsering: christoffer(at)boxtoppen.se
  • - Webbmaster: Tecken 1 AB
  • Copyright 2014-2024.

Populär läsning just nu

  • 1

    Dominio Alto – klassisk Rioja till svårslaget pris!

    maj 10, 2021
  • 2

    Tommy Körberg lanserar två viner på Systembolaget – ”Livet är för kort för att dricka dåligt vin”

    april 9, 2018
  • 3

    Le Terroir Reserve – tre druvsorter som definierar södra Frankrike!

    juli 10, 2020

Om Boxtoppen

Idén med Boxtoppen är att sprida kunskap om vin i allmänhet och boxviner i synnerhet på ett lättbegripligt och trevligt sätt till alla som har ett vinintresse. Oavsett om du är aktiv munskänk och provat vin i 50 år eller är en yngre konsument med ett nyligen väckt intresse för vin kommer det finnas spännande läsning om aktuella lanseringar och gamla trotjänare.

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

LÄS OCKSÅx

Bellingham ny bland röda premiumboxar

Superfyndet 2013 Château de Saint Cosme Côtes-du-Rhône...

Stekt entrecôte med ugnsgrillad potatis och BBQ-majs