Smörstekt levain: Sommaren är här och vi vill laga mat som inte cementerar oss fast i köket. Till den fyndmässiga rosévinsboxen La Genereuse Francine från södra Frankrike gör vi därför en busenkel levainmacka som vi smörsteker och toppar med smält Roquefort, färska fikon, några stänk honung och krasse samt svartpeppar på toppen. Lätt att laga, gudomligt att njuta till ett glas rosé, eller två…

Smörstekt levain & Rosé
Smörstekt levain – Recept – 4 serveringar
4 skivor levain
2–3 färska fikon
Roquefort
Honung
Krasse
Svartpeppar, smör
Stek upp levainskivorna i smör så de blir lätt frasiga och antar en gyllene färg. Stek inte för länge då brödet även ska in i ugnen senare. Skiva upp fikonen i slantar längs ryggen. Skär upp en rejäl skiva Roquefort till respektive macka. Droppa lite honung över varje skiva. Lägg osten på brödet och ställ in i ugnen några minuter så osten smälter bara litet. Vi kör på 175 C. Ta ut och toppa sedan med fikonslantarna och riv lite svartpeppar över. Kör i ugnen några minuter till. Ta ut och servera med färdigklippt krasse och lite extra peppar samt några droppar honung. Tänk på att arbeta med en rinnigare honung.
Vinet
2022 La Genereuse Francine, Languedoc-Roussillon, Frankrike
Nr. 2394, 3000 ml, 229 kr, sockerhalt <0,3 g/100 ml, 5 av 5 Boxtoppen-poäng
En rosébox som direkt vid upphällning blommar upp och förför med en druvaromatisk doft med röda bär, trädgårdsgröna toner, rabarber, persika och blodröd citrus. Smaken är krispigt torr med frisk, zestig syrlighet, smultron, persika och rabarber i fint fästande och ren stil. Mycket lyckad rosé i låda och som producerats på den intressanta marselan-druvan, en korsning mellan cabernet sauvignon och grenache. Fynd för priset!
Matchningen
Sälta, sötma, kryddighet och syra möts i mackan och det lierar sig snyggt med rosévinets generösa fruktighet som finner en underbar övergång mellan fikonen och osten och hanterar smakerna på ett förtjänstfullt vis.
Till vinet på Systembolaget HÄR >>