Spanskt mousserande: Fettisdagen närmar sig med stormsteg och infaller i år tisdagen den 13:e februari och hur gott vore det inte med lite mousserande till semlan? Svaret – väldigt gott! Och ärligt talat så dricks det på tok för lite mousserande i matkombinationer. Oavsett om du matchar det till kryddstarkt asiatiskt eller till fruktdesserter så är kombinationen ofta strålande, framförallt om det finns en liten underliggande sötma i flaskan, men att det skulle excellera till semlan hade du kanske inte tänkt på! Vi bjuder här på ett förslag om hur Fettisdagen bäst firas 2024!

Spanskt mousserande till semlorna
Ingredienser – Semlor (ca 12 st)
Vill du göra det enkelt för dig så köper du en färdig semla, eller två från favoritkonditoriet. Men för de som vill göra semlan från grunden så finner man nedan receptet.
Det här behöver du (inspiration hämtad från Arla)
Ingredienser till bullen
2 dl 3-procentig mjölk
1/2 paket söt jäst, 25 gram
7-8 dl vetemjöl
1 ägg + 1 till pensling
1/2 tsk salt
1 msk krossad kardemumma
1 dl socker
100 gram smör
Till fyllningen
0,5 dl 3-procentig mjölk
100 gram Odense mandelmassa
1/2 del hackade mandlar
2 dl vispgrädde
Till dekoration
Florsocker
Gör så här
Värm mjölken till kroppstemperatur och smula jästen i en bunke. Låt den lösas upp av mjölken som du häller över. Addera ungefär hälften av mjölet och när du rört samman låt vila en stund. Därefter tillsätter du knappt tre deciliter mjöl, 1 ägg, den stötta kardemumman (mortla själv för bästa smak) och sockret. Rör om och arbeta sedan in det rumsvarma smöret i degen. Har du en köksmaskin så låt degen gå uppåt 10 minuter i denna. Annars arbeta med degklumpen med händerna den dubbla tiden. Jäs i 30 minuter under ren handduk.
Dela upp degen i 12 bullar som du formar släta. Låt jäsa uppåt två timmar på ett bakplåtspapper och under duk. Starta ugnen och sätt temperaturen på drygt 200 C. Pensla dina bullar med det uppvispade ägget och grädda uppåt 10 minuter i mitten av ugnen.
Låt svalna något innan du skär av ett litet lock på bullen. Gröp ur lite i varje bulle och blanda detta med ingredienserna till fyllningen, alltså mjölk, finriven mandelmassa samt de hackade mandlarna. Gör till en smet och fyll upp tomrummet du gröpt ur.
Vispa grädden fluffig, lägg i spritspåse, portionera ut på bullen och toppa med locket du skar av i början. Pudra med florsocker och sist men inte minst, öppna bubblet!
Vinet till
El Mar Sparkling Brut
Katalonien / Spanien / ViniMundi / 750 ml / Nr 73284 / 79 kr / 4/5
El Mar Sparkling Brut bjuder på en ungdomligt stenfruktig karaktär i ett rent och fläderblommigt utförande, där saftiga päron och persikor dansar i harmoni med inslag av uppfriskande lime. En distinkt päron- och grönäpplig smak kompletteras elegant av en subtil hint av galiamelon och persika. Den lilla sötman balanseras perfekt av en livlig mousse, medan en behaglig grapefruktsbeska piggar upp smakupplevelsen och accentuerar det förtjänstfullt torra och aptitretande avslutet. Vi kan konstatera att El Mar Sparkling Brut är en attraktiv och charmerande bubbelupplevelse som levererar långt över förväntningarna, och detta till ett mycket fördelaktigt pris, en verklig pärla på marknaden.
Kombinationen
Ett bakverk med lagom sötma bör inte serveras med ett dessertvin, eftersom det kan förstöra den önskade smakeffekten. El Mar Sparkling Brut är det perfekta valet i detta sammanhang, där den milda sötman kompletterar bakelsen snarare än tvärtom, och i mandelmassan upplever vi en härlig smakbrygga. Dessutom ger den saftiga frukten och den friska syran en uppfriskande kombination med semlan, vilket skapar en harmonisk helhet. Den avslutande touchen är florsockret på toppen av bakelsen, som inte ska förringas!
