Delta Chardonnay är här

Igår lanserades ett riktigt kanonvin i Systembolagets fasta sortiment. Vinet kommer från vackra Marlborough på Nya Zeeland och det är ett litet charmtroll förpackat i en modern design, som talar mer om ursprunget än en kanske kan tro vid första anblicken. Vi pratar om River Delta Chardonnay.


Delta Wine Company grundades år 2000 av tre vingurus på Nya Zeeland, som hade spenderat otaliga kvällar tillsammans i byns lokala pub där de diskuterade var man kunde odla de bästa Pinot Noir- och Chardonnay druvorna. Ni vet de där historierna en läser om där några vänner skrivit ner idéer och ritat på servetter och sen startat företag? Det är precis vad som hände här.

De hittade ett fantastiskt läge där de planterade Dijon-kloner av Pinot Noir (en eftertraktad fransk klon från Bourgogne), för att senare hitta en plott som var perfekt för Chardonnay, och det är här Delta Chardonnay kommer ifrån. I början nämndes att designen på förpackningen berättar om ursprunget, och det menar då var att Delta Wine Company ligger precis vid ett delta som delar regionen i två delar. Det är här vingården ligger och all frukt handskördas i flera omgångar för att få tag på de bästa druvorna.

2015 köpte Neal Ibbotson ut de andra två ägarna och i samband med detta blev Heather Stewart, som länge arbetat på Delta Wines, utnämnd till chefsvinmakare och målet är fortfarande detsamma som när Neal och de andra två grundarna satt på puben och drömde om fantastisk pinot noir: att förse världen med högkvalitativ pinot noir och chardonnay i flera olika prislägen. Heather har arbetat på framstående vinerier både i Toscana och Kalifornien men hennes hjärta har alltid hört hemma på Nya Zeeland.

River Delta Chardonnay
Nr 6605, 1500 ml, 12,5%, 189 kr