Ekologiska cool climate-viner från trendiga Chile

Nu lanseras ekologiska Corralillo Sauvignon Blanc, en cool climate Sauvignon Blanc i klassisk stil. Druvorna odlas på kvarts- och granitdominerad jordmån i kustnära San Antonio. För att öka komplexiteten i vinet använder man sig av tre olika kloner av Sauvignon Blanc (242, Davis 1 och 107).

– För Corralillo Sauvignon Blanc har varje enskild del av vingården skördats för hand, sedan görs en noggrann sortering och vissa klasar lämnas intakta medan vissa druvor avstjälkas. För att maximera aromer, munkänsla och friskhet kallmacereras druvorna under åtta timmar. Första jäsningen sker på låg temperatur i ståltank under 30 dagar men för att förstärka arom och textur får vinet slutligen ligga på jästfällningen under 3 månader då batonage utförs kontinuerligt, berättar Kajsa Ekman, produktchef för Sydamerika.

Sedan september 2014 finns Corralillo Syrah vilket gör att Corralillo nu är ett eko-par i rött och vitt. Corralillo Syrah fick 91 p i The Wine Spectator med bedömningen ”A vibrant and juicy red, with deep, rich flavors of dark fruit, roasted meat and Asian spices, supported by muscular tannins. Features well-defined minerality and saline hints. The crisp finish shows impressive length. Drink now through 2020”.

 

Svalklimatsviner

I Chile finns goda förutsättningarna för att skapa balanserade viner med tydlig terroir, stor komplexitet och elegans. Matetic Vinyards har tre stycken vingårdar på totalt 168 hektar. De har alla ett utpräglat svalt klimat och är belägna i San Antonio och Casablanca Valley. Mest kända är de för sin välrenommerade Syrah, som för övrigt var Chiles första ”cool climate Syrah”. Det svala klimatet kommer från att den kalla Humboltströmmen som löper från Chiles södra spets till de norra delarna av Peru. Temperaturen påverkas av kylig luft som sveper in över land på tidiga morgonar i form av dimma samt av de svala havsvindarna. Området har sommardagar som är varma utan att vara heta och att temperaturen i luften sjunker under natten vilket bidrar till en längre mognadsprocess för druvorna.

Ekologisk och biodynamisk vinodling

På Matetics vingårdar sker all odling helt efter ekologiska och biodynamiska principer sedan starten 1999 och Matetic är både certifierade av biodynamiska Demeter och ekologiska IMO. Druvorna som används till Corralillo är biodynamiskt odlade och vinet är ekologiskt certifierat.

– För Matetic har samspelet med naturen alltid varit viktigt och de ser biodynamisk agrikultur som ett naturligt sätt att ta fram balanserade och harmoniska viner. De har en strikt biodynamisk hållning där man fokuserar på minimal inverkan på den naturliga processen och arbetar för att stärka det naturliga ekosystemet på vingårdarna, fortsätter Kajsa.

År 2000 sattes ett team bestående av Alan York (biodynamisk konsult), Ken Bemards (konsulterande vinmakare) och Ann Kraemer (konsulterande vitikulturist) och tillsammans med Chefsvinmakare Julio Bastías och hans team har de nått stor framgång med många utmärkelser och 90+poängare som resultat. Själva vineriet är mycket modernt och utrustat med den absolut senaste tekniken. Allt för att kunna producera de rena, terroirdrivna och koncentrerade viner Matetic eftersträvar. I anläggningen ingår också ett lyxigt hotell och en högkvalitativ restaurang.

Corralillo Sauvignon Blanc

Art.nr: 2157

Pris: 89 kr (1 mars)

Corralillo Syrah

Art.nr: 6446

Pris: 99 kr (1 mars)