För dig som gillar vin

Om du är en person som gillar vin och att testa på nya sorter, så är det inte fel att satsa på en vinprovning. Grejen med vinprovningar är att du får prova på många olika typer av vin samt lära dig mer om aromer, dofter, smaker, historia och så vidare. En vinprovning är även något du kan satsa på att ge bort till en vän, då det finns att hitta som en upplevelsepresent. Om du gillar vin och har många egna flaskor hemma, så är det smart att även satsa på att ha en bra vinkyl, samt olika sorters vinglas hemma. Det så att du kan servera vinet i rätt temperatur och med rätt glas. Det är ju så att olika vinsorter passar olika bra i olika sorters glas.

Artikeln är i samarbete med upplevelse.com

Satsa på rätt sorts vinglas

Om du går på en vinprovning kommer du där att lära dig vikten av att ha rätt sorts vinglas. Det är ju så att smak, doft och annat kommer till sin rätta. Så det gäller att ha ett visst glas för rödvin, ett för vitt vin och så ett för champagne /mousserande vin. Det är bra att ha vinglas med tunt, ofärgat glas samt rejäl kupa. Doften får då det utrymme den behöver. Det behöver även vara en lagom lång stjälk som det heter, alltså handtag samt en stadig fot så att glaset inte välter.

Rött vin gör sig bäst i ett rödvinsglas, gärna ett med bred öppning. Vitt vin smakar allra bäst i ett vitvinsglas, de brukar vara mindre än rödvinsglas, men annars i liknande form. För champagne, cava, prosecco och mousserande är det bra med långsmala glas i så kallad flöjtmodell.

För att få bättre koll på vad för glas till vad för vin och för att lära dig mer om just vin, satsa på att gå på en vinprovning.