Hösten kommer med stormsteg men fortfarande finns det solglimtar som hjälper till att trycka ut det sista från grillen innan vinterförvaringen tar vid. Idag sprider vi lite inspiration i form av argentinskt vin i glaset och grillad chorizo.
Chorizospett med grillade grönsaker
(4 personer)
En sydamerikansk version av pytt i panna med massor av grönt som är gott till den kryddiga chorizon. Toppa med färsk koriander för den friska smaken.
Det här behöver du:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 zucchini
1 fänkål
2 potatisar
1 sötpotatis
2 tomater
4 msk olivolja
1 tsk muscovadosocker
salt och peppar
1 kruka färsk koriander
Tänd grillen eller sätt ugnen på 250 grader. Skär alla grönsaker i fina bitar. Blanda runt allt utom tomaterna med olivoljan, muscovadosocker, salt och peppar. Fördela dem över en ugnsplåt och rosta i ugnen tills allt fått fin färg, alternativt grilla dom ute i trädgården. Lägg över grönsakerna i en skål och vänd ner de hackade tomaterna. 4 stora, färska chorizokorvar Grilla chorizon i grillpanna tills de är genomstekta. Skär dem i mindre bitar som du trär upp på spett. Servera i fina skålar med bakade grönsaker, lägg chorizospetten över och toppa med koriander och lite olivolja.
Vinerna till:
2014 Cameleon Selection Malbec 6581, 85 p
Ett djupt, rikt och fylligt vin från Mendoza med solmogen frukt, bra balans, bra syra och inslag av hallon,
körsbär, björnbär, ljus choklad, mandariner, mineraler och vanilj. Mindre än 3 gram socker per liter. Ekologiskt.
Tappningsdatum: 2015-02-23.
Provningsdatum: maj 2015.
3000 ml / 227 kr
2011 Grande Reserve Malbec 78580, 88 p
Djup, rik och fyllig med tät, mörkröd frukt, bra balans, bra syra och inslag av björnbär, moreller, hallon, salmiak,
lakrits, charkuterier, röd citrus, kryddor och fat.
750 ml / 157 kr