Intressanta viner att prova 2019

År 2019 var året då naturviner slog igenom stort i Sverige och trenden förväntas att utvecklas ytterligare. I övriga världen är efterfrågan av naturviner fortfarande relativt begränsad, men i Sverige stoltserar var och varannan restaurang med att de serverar naturviner. Denna typ av vin är ett mycket omdiskuterat ämne bland experter, konsumenter och producenter. Många älskar dessa viner som är tillverkade på ett så naturligt och enkelt sätt som möjligt, men lika många hyser en viss ilska mot dem. Oavsett vad man tycker om naturviner så är det uppfriskande med nytt och fräscht i vinutbudet. Det finns ingen certifiering av naturviner vilket bidrar ytterligare till att många konservativa vinkännare ogillar dem. Det gör även att de kan vara lite kluriga att hitta eftersom det inte står på hyllan om det är ett naturvin eller ej. De allra flesta har dock en tydlig etikett och de är lätta att känna igen tack vare den något grumliga färgen. Denna typ av vin karaktäriseras av att det är tillverkat på ett så naturligt sätt som möjligt. Till skillnad mot vanligt vin filtreras inte ett naturvin. Detta ger intressanta smaker som både älskas och hatas. Förespråkarna menar att denna typ av vin är mer unikt och låter vinområdet vara mer framträdande i slutprodukten. Druvorna är alltid ekologiskt odlade utan några kemiska bekämpningsmedel och de plockas för hand. Endast den naturliga jästen används och minimalt med svavel tillsätts. Detta produktionssätt är detsamma som för flera hundra år sedan innan moderna maskiner fanns. Här listas tre intressanta naturviner som man bör prova 2019.


Artikeln är i samarbete med cazzino.se

Ops

Ops by Loxarel är ett mycket prisvärt rött naturvin från Spanien. Det är även biodynamiskt vilket innebär att det är skördat och producerat i harmoni med månfaserna. Det är fruktigt med inslag av svarta vinbär, peppar och lakrits. Detta vin passar perfekt till kötträtter eller för att dricka på egen hand. Det är lättdrucket och passar perfekt för kvällar när du vill slappna av. Om man vill uppleva det bästa från 2019 bör man spela på det bästa online casinot 2019 samtidigt som man dricker detta vin, som av många anses vara ett av de mest intressanta vinerna år 2019. Det kostar endast 89 kronor, men smakar desto mer.

Aphros Phaunus Pet Nat

Aphros Phaunus Pet Nat är ett mousserande naturvin från norra Portugal. Det är producerat i Vinho Verde av druvan loureiro. Vinet är mycket fräscht med smak av äpplen, blommor, päron och citrus. Det är betydligt mer spännande än champagne och passar som fördrink eller till skaldjur. Pet nat är mycket populärt just nu. Det står för Pétillant Naturel vilket betyder naturligt mousserande vin. Denna dryck har funnits långt innan champagne började tillverkas och görs enligt metoden méthode-ancestral där vinet jäser i flaskan. Denna pet nat från Portugal har hyllats av konsumenter såväl som experter och kostar 229 kronor. Det finns i Systembolagets tillfälliga sortiment.

Sopron Kékfrankos és Syrah

Om man vill prova något riktigt exotiskt vin bör man testa Sopron Kékfrankos és Syrah från Ungern. Detta biodynamiska röda naturvin tillverkas av druvorna kékfrankos och syrah. Det har en mycket kryddig smak med inslag av röda bär, choklad och svamp. Om man gillar nya, spännande viner bör man ej missa detta. Det kostar 109 kronor och finns i Systembolagets ordinarie sortiment.