Varför är vin så populärt?

Intresset för vin har fullkomligt exploderat de senaste åren. Tidigare nöjde sig de flesta med en bag-in-box, men nu är det många konsumenter som gärna lägger extra pengar på lite mer speciella flaskor. Vinkonsumtionen har ökat markant, men framför allt har utbudet blivit mycket större på den svenska marknaden. Vin är en komplex dryck och det krävs kunskap för att kunna göra bra köp.


Artikeln är i samarbete med hittasmslan.com

Intresset för drycken syns inte minst hos de olika nätforum som diskuterar den bästa matkombinationen, släpp av små partier och de senaste trenderna. Det har även blivit lättare att handla vin på nätet tack vare digitala tjänster och kreditkort för mathandel och matköp online. Denna utveckling är global och gäller inte enbart i Sverige. I Kina har vinintresset ökat enormt, vilket har bidragit till att landet nu producerar inhemska viner som i flera blindprovningar anses vara bättre än de klassiska franska. Här kan du läsa mer om varför vin har blivit så populärt.

Komplex produkt

Vin är en mycket komplex produkt med en lång historia. Det är många faktorer som påverkar hur slutprodukten smakar och därför finns det en nästintill oändlig variation av viner. Detta gör även att det finns otroligt mycket att lära om denna dryck, vilket är en av de främsta anledningarna till dess popularitet. Ju mer kunskap man besitter, desto roligare blir det att köpa och dricka vin. Tack vare den teknologiska utvecklingen finns det mycket lättillgänglig information online, vilket har bidragit till det ökande intresset hos konsumenter.

Faktorer som påverkar hur vinet ser ut och smakar är bland annat land, vinområde, klimat, druva, terroir, produktionsmetod, lagringsmetod, ålder och mycket mer.

Brett utbud

Ju mer kunskap som konsumenterna besitter, desto mer krävande blir de och efterfrågar ett större utbud. I takt med att allt fler blir intresserade av vin har utbudet hos Systembolaget ökat. Idag får allt fler mindre producenter och nya länder ta plats på hyllorna. Bag-in-box dominerar fortfarande och Italien är det land som säljer bäst. Däremot har utbudet av naturliga, ekologiska och biodynamiska viner ökat markant. Systembolaget säljer även små tillfälliga partier där nya drycker lanseras i princip varje vecka. Cirka 170 nya drycker lanseras varje månad och det går även att beställa online. Dessa flaskor är oftast mycket eftertraktade eftersom de endast finns i ett begränsat antal och är lite mer speciella än det ordinarie sortimentet. Det stora och varierande utbudet gör att allt fler provar nya sorter och inser fascinationen med denna komplexa dryck.

Nya vinländer

Den ökade efterfrågan på nya, spännande viner har skapat nya möjligheter för mindre kända vinländer som exempelvis Georgien, Slovenien och Kroatien. Kina har investerat enorma summor i en egen vinproduktion, vilket har gett gott resultat. De kinesiska vinerna har vid flera tillfällen vunnit olika blindprovningar. Målet med den kinesiska produktionen var att imitera populära franska viner, men de lyckades så bra att många experter anser att de kinesiska vinerna till och med är bättre. Denna våg av nya vinländer skapar en ny dynamik på marknaden, vilket uppskattas av många konsumenter.