Nya årgångar av Grande Recolte & Puy Chéri

De klassiska rosévinerna Grande Recolte och Puy Chéri i nya årgångar


Grande Recolte 2018
Frankrikes äldsta vinregion; Provence, har mer än 2 600 års erfarenhet av att producera vin. Även om det genom historien producerats såväl vita som röda viner är det regionens bleka roséer som satt Provence på kartan och ständigt gör regionen högaktuell. Grande Recolte är det näst mest sålda rosévinet i sitt prissegment på Systembolaget.

Efter en utmanande och volymmässigt lilla årgång 2017 var det med glädje och lättnad som Château de Berne kunde summera skörden av årgång 2018 som en av de bästa på länge, mycket bra kvalitet och dessutom bra volymer. Mycket efterlängtat efter flera små årgångar! Dock var det var nära att även årgång 2018 skulle stöta på problem, men tack och lov var skörden precis över när de kraftiga höstregnen tog fart.

Château de Berne har producerat vin sedan 1750 och egendomen täcker 292 hektar av vinodlingar.

Grande Recolte, 129 kr, art.nr 75286

Puy Chéri 2018
Sveriges varmaste sommar på över 200 år gjorde att rosésegmentet ökade kraftigt 2018. Under maj, juni och juli var Puy Chéri Sveriges mest sålda vin alla kategorier! Baksidan var att årgång 2017 tog slut redan i augusti. Nu är Puy Chéri äntligen tillbaka i årgången 2018.

Sedan årsskiftet finns den nya årgången av Puy Chéri på Systembolaget. Årgången var något av ett mirakel i området Languedoc– ett mycket efterlängtat sådant. Efter flera år med små skördar fick man liksom i Provence äntligen en årgång med både rejäl volym och hög kvalitet. Och, man hade tur: skörden ägde rum under perfekta omständigheter men bara veckor senare drabbades området av skyfall och allvarliga översvämningar med stor materiell förstörelse. Värst blev läget öster om Carcassonne där huvuddelen av odlingarna för Puy Chéri ligger. Floden Aude steg 8 meter på mindre än ett dygn. En del vingårdar skadades men inte så allvarligt att produktionen för nästa år kommer att påverkas.

”We had some debris in about 20 hectars of the vineyards closest to the river, cars, big trees and roofs but the damage caused still was very limited – just some heavy cleaning up to do.” – the vineyard team, Foncalieu.

Puy Chéri, flaska 75 kr och box 209 kr, art.nr 2209