Nya viner på Systembolaget från Stellan Kramer

Sommaren står för dörren och i juni lanserades en rad nyheter på Systembolaget från importören Stellan Kramer. 

Moulin de la Roque, La Lézardière, Bandol 2017 148 kr, nr 7929 
I mitten på 50-talet byggdes den gamla kvarnen i La Cadière d’Azur om till vinkällare och vinproduktionen på Moulin de la Roque kunde börja. Bandol är omgiven av en rad kullar och berg som formar en naturlig amfiteater mot Medelhavet och som ger regionen sitt speciella klimat. På Moulin de la Roque plockas alla druvor för hand. Druvorna kontrolleras noga (mognad och kvalitet) för att fånga varje årgångs specifika egenskaper. Cigalen – den typiska Provenceödlan som pryder etiketten och skyddar det regionala ekosystemet.

José Galo, Rueda 2017 87 kr, nr 6291
I tre generationer har vinmakarfamiljen Pérez tillverka kvalitetsviner i Rueda. Familjen producerar sina viner uteslutande från sina egna 60 hektar i Rueda, i typiska ”grus” jordar som är ursprungstypiskt för Rueda.

Leaping Horse Merlot, Kalifornien 2016 89 kr, nr 2635
Kaliforniska Leaping Horse historia startade 1948 då John Kautz etablerade sin verksamhet i Lodi i Central Valley och Sierra Foothills (båda så kallade AVA, eller American Viticultural Areas). Arbetet bygger på principerna om uthålligt jordbruk och vinerna är moderna, i hög grad kaliforniska i sin uppbyggnad, med mycket frukt och intensitet. Verksamheten ägs och drivs ännu i dag av familjen Kautz som inte bara är framstående vinmakare utan även är ryttare av världsklass (världsmästare i westernridning).

Raoul Clerget, Côte de Nuits Village 2016 189 kr, nr 2269. Även i halvflaska.
I norra delarna av Frankrikes och kanske världens mest förnäma vindistrikt ligger Raoul Clerget. Alla druvor plockas för hand och tillverkningen är småskalig. Sedan ett par år tillbaka ägs Raoul Clerget av Les Grands Chais de France.