Palais du Circus Organic

Palais du Circus Organic är ett vin som inspirerats av cirkusens magi. De ekologiska druvorna i Palais du Circus speglar det genuina.


Namnet Palais du Circus är franska och betyder ett cirkuspalats. Det är från cirkusens värld vinet har fått sin inspiration, men palais har också betydelsen gom.

– Doften i Palais du Circus Organic är medelstor och lockande med inslag av söta björnbär, körsbär, sötlakrits samt en liten fläkt av örter. Vinet är fylligt med fin fruktighet och mjuka behagliga tanniner. I eftersmaken, som har bra längd, finner man björnbär, körsbär, sötlakrits och färska örtkryddor. Avslutningsvis har vinet en balans som får smaklökarna att roat spricka upp i ett brett och glatt leende, berättar Mats Claësson, provnings- och dryckesexpert på Altia Sweden.

Högt ställda krav försenade lanseringen
Projektet att ta fram vinet Palais du Circus påbörjades redan för ett år sedan och lanseringen var tänkt till hösten 2018. Målet var att hitta ett vin som var ekologiskt, mer än prisvärt och framförallt hade en smak och karaktär som både tillfredsställer den ovana vindrickaren och den kräsne finsmakaren. Det var även avgörande att vinet skulle vara mångsidigt. Det vill säga behagligt som pratvin men även kapabelt att möta många olika välsmakande maträtter. Trots ett omfattande sökande och mycket vin som provades, blev man inte riktigt nöjd med det som fanns att tillgå av skördeåret 2017. Därför beslutade man att avvakta till att 2018 års viner var färdiga och då äntligen föll alla bitar på plats.

Från två utvalda byar
Palais du Circus är ett ekologiskt vin från två byar i södra Rhônedalen som 2016 fick statusen att sälja sina viner under appellationen Côte du Rhône Villages. Byarna ligger ganska nära varandra mellan städerna Grignan och Orange. 50 % av druvorna kommer från byn Sainte Cécile les Vignes och den andra hälften från byn Souze-la-Rousse. Det är totalt 95 kommuner i södra Rhône som anses ha lite bättre förutsättningar och därför kan säljas under den högre kvalitetsklassen Côte du Rhône Villages istället för vanlig Côte du Rhône.

Palais du Circus Organic finns i Systembolagets beställningssortiment fr.o.m. den 1 april. En flaska à 75 cl kostar 109 kr och artikelnumret är 72320.