The Great Bonza – en kraftfull australiensare med glimten i ögat

”Det ska bli fantastiskt kul att följa upp vår framgångsrika lansering av Caravan Durif med The Great Bonza. Det ska även bli roligt att visa den svenska marknaden att man kan lansera mycket fruktiga och koncentrerade viner med låg sockerhalt. Vi går emot trenden här, men helt utan risk. Bra frukt är Bra frukt.” Per Engström, vd Vinia

Vinifiering: Samtliga druvkomponenter jästes separat i rostfria ståltankar. Först vid 28 grader i 4 dagar för att tillgodogörasig färgextrakt och sedan vid svalare 22 grader för att bevara fruktaromerna. Malolaktisk jäsning startade efter första jäsningen och höll på i ca 6 veckor. Totalt har 35 procent av vinet ekfatslagrats. 10 procent har lagrats i 6 månader på nya amerikanska 300-litersfat och 25 procent har lagrats 6 månader i tvååriga amerikanska 300-litersfat. Resterande 30 procent har legat på ståltank. Efter att delarna fatlagrats skapade John blenden och därefter kylstabiliserades vinet och filtrerades. De bästa komponenterna lagrades på både nya och gamla amerikanska ekfat i 6 månader.

Bakom The Great Bonza står familjen Quarisa, som är bosatta på gården ”Castel Vena” i New South Wales, Australien. Ett område där klimatet varierar från hett och torrt till varma dagar med kalla nätter. Värmen tillåter druvorna att uppnå en högre mognad – de kalla nätterna kyler ner dem och mognaden saktas ner. Det gör att druvorna får längre tid på sig att ta åt sig näring från jorden och utveckla komplexitet i smak och doft. Jordmånen varierar mellan sandjordar och lerjordar. Den röda leran sägs vara anledningen till områdets många kvalitetsviner i och med den höga järnhalten.

John Quarisa är en både välrenommerad och prisbelönt producent och vinmakare. Både John och hans fru Josephina Quarisa har italienskt påbrå. Paret drivs av en stark passion för sina arbeten; Josephine som konstnär och John som vinmakare med hela Australien som sitt arbetsfält. Idag fokuserar John främst på sina egna produkter, som går under varumärkena Johhny Q och Treasures. Den senare syftar på John och Josefins barn. Han tar dock även fram nya viner till olika marknader och är även vindomare på hög internationell nivå, något som återspeglas i kvaliteten hos hans viner.

Lanseringen är en standard ABCD och premium CDE och kommer att distribueras till de flesta av Systembolagets butiker.

The Great Bonza

DRUVSORT:65 % cabernet sauvignon, 30 % merlot, 5 % petit verdot.

PRIS:199 kr

LAND: Australien

STORLEK: 3000 ml

ALKOHOLHALT:14 %

ART.NR: 2002-08

PRODUCENT: Quarisa Wines

VINETS KARAKTÄR: Kraftigt och nyanserat med inslag av svarta vinbär, mörka körsbär, lakrits och kaffe. Passar till smakrika, kryddiga och mustiga rotfruktsrätter och grillat nötkött, fläsk och lamm.