Tjurar, vildhästar och flamingos sätter spår i sanden i ekologiska Mas Mellot Rosé

I flera generationer har man odlat vin på Mas Mellot. Numera är det systrarna Nathalie och Brigitte Bruel som driver familjeföretaget i fjärde generationen. Sedan år 2008 är odlingen 100 procent ekologisk. Egendomen ligger mellan Aigues-Mortes och la Grande Motte i hjärtat av området ”Petite Camargue”i Languedoc. Camargue är hemvisten för de vita vildhästarna, den svarta tjuren och den rosa flamingon. Från området kommer även havssaltet ”fleur de sel de Camargue”.

De viner som görs här har fått namnet ”le vin des sables” som vinerna från sanddynerna kallas. Det är just sanddynerna som ger IGP Sable de Camargue sin unika jordmån bestående av sand blandad med fint krossade snäckskal. Det är en av de magraste jordarna som finns vilket gör den extremt dränerande.

I Mas Mellot finner du en ”somrig” doft av mogna röda bär, citrusfrukt, mineraler och en liten kryddton. Smaken är torr, fruktig och frisk med inslag av jordgubbar, hallon, mandarin, mogen citron, gula persikor och ett uns av örter. Avslutningen har en angenäm mineralton.

Mas Mellot passar utmärkt som apéritif gärna med oliver, till fisk-och skaldjurssoppor, grillad kyckling med ratatouille, smakrik fisk som fänkåls- och citronbakad havsabborre med rostad potatis, smakrika vegetariska rätter, lättare stekt fisk med grillad paprika och svarta oliver, klassisk Salade Nicoise, pizza på tomat-, mozzarella- och skinka, chèvre chaud med örtsallad eller charkuteritallrik med grillade grönsaker.

Mas Mellot 2014
Land: Frankrike, Languedoc, IGP Sable de Camargue | Producent: GAEC Bruel | Druvor: Grenache Noir 50 %, Cinsault 40 %, Merlot 10 % | Alk : 12,5 % | Vol : 75cl | Art.nr: 2728 | Pris: 79kr | Lansering: 1 juni 2015