Marqués de Riscal 1860 – Tapasvinet med en anrik historia

Efter att år 1860 ha varit på resa i Bordeaux och blivit inspirerad, tog Don Camilo Hurtado de Amézaga, dåvarande markisen av Riscal, med sig idéerna om hur man gör kvalitetsvin hem till Rioja och började bygga områdets första moderna bodega.


Den främsta innovationen var att man slutade lagra vinet på stora lerkrus och istället började lagra det på ekfat – en lagringsmetod som snart skulle bli Riojas särskilda adelsmärke. Än idag är Marques de Riscal en av de högst rankade producenterna i Rioja, och man gör ett av de mest lagringståliga reservavinerna. I deras källare vilar tiotusentals flaskor med årgångar ända tillbaka till 1800-talet.

Tapasvinet2

Marqués Riscal 1860 Tempranillo (art.nr 74795, 239 kr, 3000 ml)

Vinet ger i doften ett fruktdominerande inslag av mörka bär såsom björnbär och svartavinbär med lätta inslag av vanilj. I smaken är vinet ungt och piggt med en röd syrlighet bland all mörkfrukt vilket skänker en fräschör, tillsammans med rostade toner från faten som ger en rondör och fyllighet. Tanninmotståndet är lätt med inslag av krydda. Strukturen i vinet gör Marqués de Riscal 1860 väldigt passande till smårätter/tapas – men kan lika bra avnjutas ensamt i sociala sammanhang. 85 poäng, Superfynd!

Lagring

Druvorna är skördade för hand i små korgar, för att förhindra att de krossas innan de kommer in till vineriet. Vinet har jäst på temperaturkontrollerade tankar av rostfritt stål och sedan lagrats sex månader på fat, 80 procent amerikanska fat och resterande del franska fat.

Art.nr 74795, 229 kr

Tapasrecept 

På boxen finns nu, i limiterad upplaga, 5 stycken speciellt framtagna tapasrecept som matchar vinets kvalitéer och på hemsidan www.tapasvinet.se finner du alla 16 recept som är framtagna för boxen.

Tapasvinet recept