När kräftsäsongen exakt premierar råder det delade meningar om, men någonstans från början/mitten av augusti så hamnar det rödkokta skaldjuret i stort fokus, tillsammans med västerbottensost och andra klassiska svenska smaker. Det enda ”regeln” som finns vid kräftskivan är att kräftor i någon form måste finnas serverade, men gällande den övriga serveringen så är det fritt fram att servera vad som helst. Ett inte helt ovanligt inslag är räkor, vilket vi här tagit fasta på i den klassiska serveringen av toast skagen, läckert matchat med en cava från det historiska huset Codorníu.
Recept – 4 personer
½ kg färska räkor, ger cirka 200 gram skalade
1,5 dl bra majonnäs
1 kruka färsk dill
Färsk citron
Salt, vitpeppar, smör
Toastbröd
Frivillig topping; rom, caviar, dillvippa, citronskiva
Så här gör du
Skala räkorna. Hittar du inte färska så köp handskalade räkor på burk och låt dem rinna av ordentligt innan du torkar dem på hushållspapper. Finhacka dill och lägg i en bunke tillsammans med räkorna och majonnäsen. Pressa över saft från en halv citron, salta och vitpeppra. Röran ska sitta samman fint och inte vara lös. Stek upp toastskivor i gott om smör tills de är frasiga. Servera bröden vid sidan om Skagenröran så att brödet behåller spänsten. Dekorera med citronskiva och om så önskas en dillkvist och rom av önskad sort.
Tips. Gillar du kräftor så kan du med fördel blanda räkor och kräftskjärtar 50/50 i röran.
Drycken till
Codorníu Ecologica Brut
Nr 7927 (375 ml, 11,5%) 69 kr, 5 av 5 – full pott!
Denna cava är uppbyggd på de sedvanliga druvorna xarel-lo och chardonnay, som kommer från ekologiskt certifierade odlingar i Penedès, framställd enligt champagnemetoden med en andra jäsning (9-12 månader) på butelj. I sin utformning är det ett klassiskt och attraherande vin som från start förför i sina noter av krispigt gröna och gula äpplen, lime- och citrusstänkta stenfrukter, vita blommor, persika och ett visst örtigt inslag i horisonten. Adderas görs även en stenigt mineralisk bottenplatta och i djupet lätt mandelnotade vindar som strukturellt levereras med en krämig mousse och pigg syra, vilket gör det hela väldigt tilltalande. Det är ett vin som de flesta känner igen och denna instegscava från huset står sig väldigt bra i segmentet av prishumana cavor. För sina 69 kr så är det en imponerande leverans!
Vinet & Maten
Att mousserande vin är som skräddarsytt för skaldjur och inte minst skagenröra, är ingen nyhet, men man behöver å andra sidan inte uppfinna hjulet varje gång. Kombinationen är klockren där cavans struktur, mineraliska pensling och förföriska citrustoner adderar fräschör till varje tugga och skär igenom de mastigare anslaget, vilket utmynnar i den njutbara anrättning som vi älskar.
Cavan finner man på Systembolaget HÄR
