Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Hem / Bläckfisksallad, sjögräs & koriander på svart ris & GW:s riesling

Bläckfisksallad, sjögräs & koriander på svart ris & GW:s riesling

av Boxtoppen februari 22, 2023
februari 22, 2023
318

Få gröna druvor har samma breda användningsområde som riesling och inte minst är vi särskilt förtjusta i hur druvan uppför sig till asiatiskt inspirerade rätter. GW:s nyhet, en riesling från kvalitetsproducenten Krug’scher Hof i Rheinhessen, hör till de mest seriösa kändisvinerna vi provat och vi serverar den till en förrätt bestående av en lätt kryddig bläckfisksallad (Chuka Ika sansai) med wakame-alger, koriander, tärnad kålrabbi och ett svart ris. En lysande kombination!

Recept – 4 personer, serverat som förrätt
2 dl svart ris
250 gram Chuka Ika sansai
100 gram wakame
Kålrabbi, litet huvud
Färsk koriander, en kruka
1 gul chili
2 cl citronsaft
2 cl sriracha
2 cl fisksås
2 tsk socker
Olivolja, havssalt, spiskummin

Så här gör du

Chuka Ika sansai och wakame kanske låter ovanligt och svårfunnet men faktum är att välsorterade matbutiker idag för det i sitt sortiment, färskt dessutom. Bläckfisksalladen som har en läcker sesamkaraktär står också att finna i fryst form i matbutiker. Vi köper färdig bläckfisksallad, låter den rinna av lätt och tillsätter en marinad på citronsaften, sriracha, fisksås och socker som rörts samman. Låt stå och dra till sig.

Koka upp osaltat svart ris och när du har cirka fem minuter kvar så salta lätt vilket får riskornen att dra ihop sig. Låt sedan svalna då riset bäst serveras ljummet. Smaka av med en skvätt olivolja och lite spiskummin.

Tärna färsk kålrabbi och finhacka chilin utan fröhuset. Lägg upp ris på mitten av tallriken, strö hackad koriander runt om tillsammans med sjögrässalladen wakame, tärnad kålrabbi och några bitar av chilin. Toppa med bläckfisksalladen i mitten, ovanpå riset och servera.

Vinet

2021 GW:s Riesling från tyska vinregionen Rheinhessen

artikel 59664, 750 ml, 12%, 119 kr, Boxtoppens betyg: 5 av 5 poäng

GW:s vinserie har nu kommit till Tyskland och vinregionen Rheinhessen. Bakom etiketten finner vi den erkända kvalitetsproducenten Weingut Krug’scher Hof och att det är årgång 2021 gör knappast saken sämre. Efter några varma år i Tyskland så är det här ett svalare uttryck, en klassisk riesling med fräschör och krispigt anslag i den rena och syradrivna smaken. Här bjuds ungdomlig spänst med limezestiga toner, stenfrukter med päron och persika i spetsen och

ett lätt blomörtigt drag. Gomkänslan är omisskännligt riesling, inte minst den fräsiga syran som bär fram det stenfruktiga och citrusfrukterna på ett klassiskt vis. Avslutet är piggt, friskt och skönt kvardröjande. Ett seriöst kändisvin!

Matchningen
Rieslingdruvan i rätt händer har en oöverträffad spänst och syra och när det matchas med så delikat frukt som i 2021, blir det svårslaget. Till vår bläckfiskanrättning så är just vinets fruktiga fräschör den som omedelbart finner samspelet med rättens umamistinna smaker och syrliga kryddighet, utan att förlora sin egen identitet. Hanterar dessutom hetta formidabelt.

Tidigare artiklar
Högsta betyg till den fylliga rödvinsboxen Divine Zinfandel Old Vine!
Nästa artikel
Hållbar nyhet i smidig förpackning – KWV Rosé 2022

LIKNANDE ARTIKLAR

Högt betyg till Amarone A Alpha Zeta

Ny årgång av Terre de Mistral Reserve Côtes...

Stilfullt mousserande från Australien – LXRY

Welmoed Chenin Blanc

Fontanafredda Piemonte Barbera Nebbiolo 2024 – Ett stolt...

Briccotondo Barbera från Fontanafredda i ny kostym

Imponerande nyhet från Bouchard Aîné & Fils

Desire & Lush Zin – nyhet från anrika...

LXRY Sparkling – stilfullt och energiskt mousserande

Chèvresallad med rödbetor och valnötter till ungersk nyhet

FLER RECEPT

  • Thaisoppa med vannameiräkor och attraherande pinot grigio

  • Pulled Beef med fräsch örtsallad, grillade grönsaker och charmerande rött

  • Pankofriterade blåmusslor, Portabella, svartkål & en kräm på blomkål & jordärtskocka

  • Sushi på lättrökt salmalax, wasabimajonnäs, sriracha & rostad lök möter charmant grüner veltliner

  • Smörstekt rågbröd toppat med avokado, sobrasada & bladpersilja i härligt möte med Karl Fredriks Rosé!

ARTIKLAR

  • Nyhet – Guilty Grapes

  • Salt & Pepper – succén nu även på box

  • Nyhet på Systembolaget: Mucho Más Organic Syrah på box

  • Kreditkort för mat: Hitta det bästa matkortet

  • The Bitch Blanc de Blancs Brut

Kontakta Boxtoppen

  • - Maila oss på info(at)boxtoppen.se
  • - Annonsering: christoffer(at)boxtoppen.se
  • - Webbmaster: Tecken 1 AB
  • Copyright 2014-2024.

Populär läsning just nu

  • 1

    Dominio Alto – klassisk Rioja till svårslaget pris!

    maj 10, 2021
  • 2

    Tommy Körberg lanserar två viner på Systembolaget – ”Livet är för kort för att dricka dåligt vin”

    april 9, 2018
  • 3

    Ny årgång av Terre de Mistral Reserve Côtes du Rhône Organic 2024

    november 4, 2025

Om Boxtoppen

Idén med Boxtoppen är att sprida kunskap om vin i allmänhet och boxviner i synnerhet på ett lättbegripligt och trevligt sätt till alla som har ett vinintresse. Oavsett om du är aktiv munskänk och provat vin i 50 år eller är en yngre konsument med ett nyligen väckt intresse för vin kommer det finnas spännande läsning om aktuella lanseringar och gamla trotjänare.

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

LÄS OCKSÅx

Italiensk nyhet till salsicciabugare med smält manchego

En av Sveriges största personliga vinkällare öppnar...

Topptrion håller stilen – roséboxar i december