Recept – 4 personer
Ingredienser
Köttbullarna
600 gram färs av riktigt god kvalitet (kalv, nöt eller lamm)
150 gram bacon i tärningar
1 ägg
En ljus fralla
Bladpersilja
Salt, svartpeppar, oregano
Tomatsåsen
1 burk krossade tomater
1–2 msk tomatpuré
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 selleristjälk
1 skvätt rött vin
1 chili, vi valde en med sting
Salt, svartpeppar, olivolja
Gör så här
Börja med att förbereda såsen genom att finhacka lök, vitlök och stjälkselleri. Har du fått tag på en selleri med blast kvar så hacka gärna med några blad. Fräs upp i olivolja men bränn inte. Låt gå i pannan 10 minuter ungefär innan du tillsätter tomatpuré, rör runt och låter steka vidare några minuter. Tillsätt chilin, salt och peppar. När röran börjar få lite mörkare nyanser, dock inte brända, så häller du i tomater, och vin. Låt puttra.
Hacka bacontärningarna fint. Blanda färs med bacon, knäck ner ägg och gröp ur innanmätet av frallan. Krydda med salt och peppar men tänk på att sälta redan finns i det rimmade. Häll även i hackad bladpersilja och oregano.
Forma köttbullar i handflatan, italienska får gärna vara lite större än våra egna. När du format alla så lägger du dem försiktigt i stekpannan med den puttrande tomatsåsen och lägger på lock. Kör på låg värme så att de nätt och jämnt sjuder i uppåt 45 minuter.
Gott till är pasta och såklart riven parmesan och bladpersilja som du även strör över köttbullarna när de är klara.
Vinet
2019 Dark Horse Zinfandel
art.nr. 4645, 3000 ml, 14,5%, 279 kr, 4 av 5 poäng
Här bjuds en generös doft med solvarm bärfrukt, drottningsylt, salt lakrits och kryddiga inslag som vanilj. Även torkade inslag som katrinplommon och tobak hintar i bakgrunden. Smaken är mogen i den mörka bärfrukten med antydan till björnbärssylt men håller ihop fint med uppbackande tanniner och pigg syra. Violpastill, vaniljkryddighet och lakrits kikar också fram i den intensiva smakprofilen och avslutet är eldigt, torrt och långt. En zinfandel med muskler!
Vinet & Maten
Zinfandel har onekligen rötterna vid Medelhavet för Dark Horse tillsammans med våra köttbullar uppför sig verkligen som ett italienskt rött när det kommer i kontakt med tomatbaserade rätter. Syran i rätten lockar fram vinets fruktighet och fräschör och dessutom är zinfandel världsmästare på att hantera kryddhetta. En klockren matchning!