Italienska producenten Alfons Walcher har kommit en lång väg sedan den första destillerade grappan 1966 från Turmbachhof-gården i Eppan, en gård som ägts i familjen i nio generationer. Sedan dess har man utvecklat och breddat portföljen och en av dessa är Walcher Limoncello Biologico som man finner på Systembolaget. Traditionellt tillverkad med citronskal från Sicilien i ekologiskt format. Vi har här passat på att skaka till ett par enkla cocktails, passande för den intågande sommarvärmen.
Walcher Limoncello Biologico, 15%
Italien / Alfons Walcher / 500 / 139 / 169 + pant 1 kr
Direkt vid upphällning så sprider sig en förförisk arom av färska citroner, citronmaräng och lemoncurd, allt i ett, vilket förstärks i gomseglet. Naturligtvis är det sött, det säger sig självt av kategorin, men det blir aldrig kladdigt. Känslan av att tugga på en sötsyrlig, färsk citron direkt från Medelhavet är omedelbart närvarande, och tillsammans med en finstämd beska och nyanserade örter så byggs en stadga och riktning upp. Upplevelsen blir fräsch och faktiskt ganska elegant vilket gör att man snabbt vill ta en till sipp. En flytande dessert som gör sig lika väl svalt serverad i ensamt majestät, eller som bas i en aptitretande cocktail. Sommaren är här….
Limoncello Spritz – en hit för varma sommardagar
Ingredienser
5 cl Walcher Limoncello Biologico,
1 dl Cava
Sodavatten
Citron
Så gör du:
Fyll ett passande vinglas med is och citronskivor. Bygga upp drinken med limoncello och häll i ca 1 dl cava och toppa därefter med en skvätt sodavatten. Klart för servering.
Limoncello Tonic med Mynta
Ingredienser
6 cl Walcher Limoncello Biologico,
18 cl Tonic
Mynta
Citron
Så gör du:
Fyll ett passande glas med is. Häll ner Limoncello och rör ner färsk mynta och citronskivor. Klart för servering.