3 innovativa idéer till det nya köket

Hur ofta händer det inte att man bjuder hem sina vänner för en kväll att umgås, och så slutar det ändå att man hänger i köket och dricker vin. Vilket givetvis är minst lika trevligt. Så hur kan man optimera den upplevelsen då? Med ett nytt kök, såklart! Här kommer tre idéer till ett bättre kök.


Artikeln är i samarbete med konsument.se

En köksö med flera funktioner

Idag är det många som tycker att en köksö är en ytterst central del av köket, i princip ett måste för matlagaren och livsnjutaren. Vet man inte vad en köksö är, så är det en köksbänk som står fritt på köksgolvet, och alltså inte är en del av resten av köket.

En köksö kan vara simpel och bara bestå av en enkel köksbänk, alternativt med några lådor för förvaring. Den kan dock också vara så mycket mer än det, om man låter sig själv vara kreativ.

Genom att skära ut en del av den inre delen under bänken, kan man göra plats för pallar och på så vis skapa extra plats för att sitta och äta – direkt i köket. Det kan vara trevligt om man är ett mindre eller intimare sällskap, eller om man helt enkelt behöver mer plats för ett större evenemang. Pallarna står fint gömda under köksön utan att ta plats, och dras fram när de ska användas. Enkelt och smidigt!

När man väl vill införskaffa sig en köksö är det värt att lägga ned lite extra, eftersom det är en sådan central del av köket. Som tur är finns det sidor där man jämför billiga lån med låg ränta för att märkbart dra ned den totala kostnaden.

Dekorera billigt

Ljusa färger får ett kök att se större ut. Genom att måla om till t.ex vitt, eller köpa in några nya lampor kan man enkelt få ett snyggare och stilrenare kök utan att spendera för mycket. Så lite som att byta ut handtagen på skåpen kan göra stor skillnad mot en liten kostnad. Slipa träytor och lacka tar lite tid men visar sig vara en billig och effektiv åtgärd, särskilt om grannen har verktyg att låna ut.

Enklare dekoration på väggen eller färska kryddor i fina krukor kan även de fräscha upp hela köket. Dessa går att köpa billigt i vanliga mataffärer och sköter du de rätt håller de länge och kan planteras om i evigheter.

Optimera utrymmet

För att hålla köket snyggt och presentabelt är det här nog bland det viktigaste man kan göra. Om man har rymliga skåp och lådor går det att reducera antalet köksredskap som står på de öppna ytorna. Det handlar inte bara om att “sopa dem under mattan” för att det ska se rent ut, utan den optimerade förvaringen bidrar även till mer plats att laga mat på.

Det är lätt hänt att det står pannor, kastruller och annat liggandes när man egentligen hade kunnat ställa undan dem. Det gäller alltså att se till att det finns många förvaringsställen. En bra idé är även att se till att man får ut så mycket plats som möjligt från förvaringsutrymmet, och det är här alla åren man spelade Tetris äntligen kommer till nytta.

Med de här tre, enkla idéerna kan man förbättra det nya köket för en relativt låg kostnad, men med ett helt fantastiskt resultat. Nästa gång man bjuder in vänner och familj så går det lika bra att stanna i köket och umgås med ett par glas vin, prydligt ställda på den nya köksön.