Österrikes bidrag till världens gastronomi är tveklöst schnitzeln. På plats allt som oftast serverad med en potatissallad och med ett vitt vin. Här lånar vi österrikarnas paradrätt och serverar den med mycket lyckat resultat till den vita boxnyheten Cape Blanc i Foot of Africa-serien, ett riktigt seriöst lådvin!
Ingredienser – 4 personer
Schnitzel
700 gram fläskfilé, kalv är originalet men fläsk ger mer textur
Ströbröd, vi mixar panko och klassiskt ströbröd
2 ägg
Mjöl
Citronsaft
Havssalt, vitpeppar, rapsolja, smör
Potatissallad
1 kg potatis, skalade
1 rödlök
Bladpersilja, färsk
Vitvinsvinäger, 3 msk
Olivolja, 1 dl
Dijonsenap, 1 rågad msk
Havssalt, vitpeppar
Tillbehör
Grönsallad
Citronklyftor
Så här gör du
Börja med potatissalladen, en given servering till schnitzeln. Skala potatisarna och se till att ha jämnstora. Koka tills de är redo och fasta i formen. Kyl ner och skiva när de är rumsvarma. Skiva rödlöken och lägg i vatten en stund för att öka krispigheten. Blanda olivolja, dijonsenap, vitvinsvinäger, salt och peppar samt bladpersiljan och rör om. Dressingen häller du sedan över potatisen och rödlöken. Låt potatissalladen stå kallt en stund innan servering.
Putsa fläskfilén och dela sedan i lagom bitar som du därefter snittar på mitten. Banka ut med köttklubban mellan plastfilm så de blir större och tunna. Salta. Vänd sedan i mjöl, uppvispat ägg och slutligen i ströbrödet. Se till att hela schnitzeln är täckt. Låt vila minst 20 minuter i rumstemperatur innan du börjar steka upp dem. Sätt ugnen på 60 C.
Hetta upp stekpannan och addera smör och rapsolja, hälften av respektive. Snåla inte. Schnitzeln ska närmast fritera i fettet. Stek två schnitzlar åt gången, cirka 2–3 minuter på varje sida. Låt rinna av på hushållspapper vid behov. Lägg de färdiga i en ugnsform och på bakplåtspapper så de håller värmen medan du ger dig på nästa par schnitzlar.
Vill man hålla det autentiskt så smälts smör i panna och gott om hackad bladpersilja adderas och som sedan kan hällas över schnitzeln. En citronklyfta till är också obligatoriskt, vinet kommer dessutom älska det.
Vinet
2022 Cape Blanc by Foot of Africa, Western Cape, Sydafrika
artikel 2110, 3000 ml, 13%, 259 kr, 5 av 5 poäng i betyg
Nyhet i serien Foot of Africa och en riktigt bra sådan där en trojka druvor står för blenden; chenin blanc, chardonnay och sauvignon blanc. Bakom vinet står den klassiska egendomen Kleine Zalze och här har man fått till en högst seriös box med ungdomligt blomaromatiska toner, persika, limezest, päron och ett stänk tropiskt. Smaken är generös men inte yppig utan mer åt det strama och aptitretande torra hållet med stenfruktiga anslag, lime och en diskret men fin grapefruktsbeska. Avslutet är friskt och lätt kryddigt med fint kvardröjande eftersmak. En box som levererar och som även bör följa med på vårens och sommarens inköpslistor, när grillen åker fram.
Matchningen
Frasig och precis lagom flottig schnitzel gör sig bäst till ett vitt vin, inte minst om man haft lite färsk citronsaft över köttbiten. Men du behöver också ett vitt med smakrikedom och det får vi med Cape Blanc som även finner smakbryggor med den syrliga potatissalladen. Mycket lyckat – och gott tillsammans!