Wagyu, med sin intensiva marmorering och smöriga textur, är en råvara som förtjänar sällskap av både struktur och elegans i glaset. Här ger vi den en subtil kryddning av curry och rosmarin och serveras med rigatoni och en frisk ruccolasallad. I glaset har vi Enzo Bartolis Piemonte, en blend av regionens stoltheter barbera och nebbiolo, som tillsammans med maträtten skapar en underbar ursprungstypisk italiensk servering.
Wagyflap med rigatoni och ruccolasallad med citron
(2 personer)
Ingredienser
KÖTT
300–350 g Wagyu Flap eller annan Flap
Salt
Svartpeppar
½ tsk curry
1 msk smör
1 msk rapsolja
1 vitlöksklyfta, lätt krossad
1 kvist rosmarin
PASTA
200 g rigatoni
Salt för kokning
RUCCOLASALLAD
50 g ruccola
Rivet skal av ½ citron
½ tsk timmutpeppar (eller efter smak)
1 msk kvalitetsolivolja
Så gör du
KÖTTET
Förvärm ugnen till 120°C. Ta ut Wagyu Flap ur kylen minst 30 minuter innan tillagning. Krydda köttet med salt, peppar och curry på båda sidor. Hetta upp en panna på medelhög till hög värme med smör och rapsolja. Lägg i köttet och stek i cirka 1–2 minuter per sida för att få en fin yta. Tillsätt vitlöksklyftan och rosmarinkvisten i pannan. Ös köttet med det smälta smöret i 30 sekunder. Lägg köttet på en ugnssäker form och sätt in det i ugnen. Tillaga tills innertemperaturen är 56–58°C (medium rare) eller efter egen smak. Ta ut och låt vila i 5–10 minuter innan tranchering.
PASTAN
Koka rigatoni i rikligt med saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av pastan men spara lite pastavatten om du vill ha en lättare sås.
RUCCOLASALLAD
Lägg ruccolan i en skål. Strö över rivet citronskal och timmutpeppar. Ringla över olivoljan och vänd runt försiktigt.
SERVERING
Skär upp Wagyu Flap i tunna skivor mot fibrerna. Lägg upp tillsammans med rigatoni och ruccolasalladen. Servera genast och njut!
Vinet
Enzo Bartoli Piemonte 2024
Piemonte, Italien, nr 76055 (3000 ml, 13,5%) 299 kr, 5 av 5
En blend mellan de två främsta druvorna i Piemonte, barbera och nebbiolo, där de ungdomliga nyanserna greppar taktpinnen och bjuder på blommiga drag, saftiga körsbär och en sval örtighet i doftspektrumet. Smaken är svalkande, tanninerna bär nebbiolodruvans signum och det är en transparent känsla i vinet med rödbärig frukt och seriös struktur för ett lådvin. Torrt, apelsinsyrligt avslut. Ursprungstypiskt och inte minst gott!
Kombinationen
En mycket saftig och smakrik Wagyu Flap möter Enzo Bartolis Piemonte i en elegant men dynamisk kombination, där köttets lyxiga textur och djupa umami balanseras av vinets livliga syra och finkalibrerade tanniner. De rödbäriga tonerna av körsbär och nebbiolons florala elegans lyfter fram de kryddiga nyanserna av curry och rosmarin, och den svala örtigheten samspelar med ruccolans peppriga skärpa. Rigatonins fylliga textur ger vinet utrymme att breda ut sig, och det torra, apelsinsyrliga avslutet flirtar charmigt med de subtila citrusnoterna i rätten.
Vinet finner du på Systembolaget HÄR