Hur du ökar din kunskap om viner

Har du också drömmar om att kunna gå på vinprovning och faktiskt veta vilken druva det är, men också kunna smaka dig till årgång och liknande? Det finns väldigt mycket information att känna till om viner, men inte många bra råd på hur man kommer igång med vad man faktiskt måste lära sig först. Som tur är, med lite forskning, ett par glas (och lite pengar) kan man faktiskt öka sin vishet på rätt kort tid. Genom denna guide försöker man ge en översikt på hur man kan förbättra sin vinkunskap, även om man är en av dem som börjar helt från början.


Artikeln är i samarbete med Finanso

Förändra hur du ser på och dricker vin

Det första steget du ska ta för att förbättra dina vinkunskaper är att ändra sättet du ser på, tänker om och dricker vin. Är du normalt den som letar upp det billigaste vinet på box på systemet eller kanske druckit samma rosé sen du var 20? Vi dömer dig inte- det är många som tänker precis som du. Men målet är just nu att öka dina kunskaper om vin, och då måste du ändra på hur du konsumerar det.

Testa något nytt och se en god flaska som en investering

Börja alltså med att köpa hem något nytt från systemet. Undvik boxar eftersom det är större risk att du inte når lika många flaskor då. De gångerna du ska njuta av en flaska en fredag- eller lördagskväll, testa något nytt! Det finns personal på Systembolaget som gärna hjälper dig. Säg vad för typ av mat du ska njuta av, så finner de något i den prisklass du önskar.

Det är såklart också en fråga om pengar, och det kan vi inte låta bli att nämna. Givetvis finns det fantastiskt goda viner som ligger under hundralappen, men efter några runder på systemet märker du snart att du testat alla. När man väl börjat fatta intresse för vin tycker vi att man faktiskt ska se på det som en investering att köpa en dyrare, god flaska med sig hem någon gång då och då. Men ja, det kan vara dyrt, speciellt för dig som pluggar. Ska du ha råd med ditt nya intresse kanske du lägga undan lite pengar i månaden eller varför inte börja överväga att investera pengar? Det är ett dyrt intresse, men det behöver heller inte kosta mer än om du t.ex. var intresserad i tekniska prylar eller att följa modetrender.

Våga testa nya smaker

Men det gäller inte endast de viner du köper. När du är ute på krogen eller restaurangen; testa något annorlunda! Eller kör på husets- men ställ personalen frågor och om du gillar vinet kanske du nästa gång ska hitta något liknande. Ibland kan det räcka med att du säger till bartendern vad för smak du är ute efter, så kan han eller hon omedelbart hitta något för dina smaklökar. Skriv ner namnet och låt dig inspireras till nästa flaska!

Läs på!

Idag finns det en mängd guider och böcker om viner. Förutom att smaka dig till viner så kräver det att du är påläst. Du kan utöka dina personliga smakupplevelser genom att faktiskt leta reda på lite kontextuell information om vin. Vart tillverkas populära vin? Vilka druvsorter finns det? Det finns en mängd olika frågor du endast kan få svar på genom just böcker eller artiklar på nätet. Läs på, smaka och bli en vinexpert på en väldigt kort tid!