Inspiration – Dragon- och senapsstekt fläskfilé med kålrotskräm

Ingredienser:

800 g fläskfilé
1 dl senapsfrö, brunt
2 msk torkad dragon
2 msk farinsocker
1 tsk svartpeppar
Salt
3 dl Drostdy-Hof Shiraz Merlot
1 tsk koncentrerad kalvfond

Putsa bort hinnan på fläskfilén. Mixa eller mortla alla kryddor utom salt. Gnid in köttet med kryddmixen och salta. Stek fläskfilén gyllene i smör, låt fläskfilén få 65 graders innertemperatur. Låt vila och skiva upp vid servering. När köttet är stekt och upptaget ur stekpannan, häll i rödvinet och kalvfonden och reducera tills knappt hälften återstår.

500 g kålrot, skalad
300 g potatis, skalad
200 g smör
3 dl grädde
1/2 gul lök, skalad och hackad
3 lagerblad
10 vitpepparkorn
Salt

Blandade gröna bönor, lättkokta
1 silverlök
1 msk skånsk senap

Koka potatis och kålrot mjuka. Häll av vattnet, och låt rotsakerna ånga torrt. Koka upp grädden med hackad gul lök, pepparkorn och lagerblad. Sila grädden och vispa ned den i potatisen och kålroten. Bryn smöret gyllene, det ger en fin och nötaktig smak till kålroten. Blanda i det brynta smöret och smaka av med salt. Blanda de gröna bönorna med tunt skivad silverlök. Blanda ut den skånska senapen med lite vatten och använd som dressing. Skiva upp fläskfilén, servera med kålrotspurén, rödvinssåsen och salladen på gröna bönor.

Servera tillsammans med Drostdy-Hof Shiraz Merlot, (189 kr, nr: 12038)

”Ett djupt, rikt och fylligt vin från Western Cape med modern, aromatisk frukt, bra balans, bra syra och inslag av svarta vinbär, cassis, mörka plommon, violer, vingummin, choklad, tobak, vanilj och mineraler. 85 poäng, Superfynd” – Boxtoppen.se