Italienska boxviner att räkna med

Italien är ett land som lever för sin matkultur och vad vore god mat utan ett passande vin. Därför spelar vinet en stor roll i den italienska kulturen. De har flera olika vindistrikt som alla har sin speciella karaktär. Klimatet varierar kraftigt mellan de nordliga delarna där vintrarna kan bli kalla, till de södra delarna som har ett varmt Medelhavsklimat med korta och milda vintrar som ger druvorna en annan smak. Italienarna dricker så klart gärna vin på flaska men de har också följt med i utvecklingen och tillverkar idag även viner som tappas upp på mer moderna förpackningar som Bag-in-Box. Det ger också möjligheter att nå ut till nya målgrupper och användningsområden.


Artikeln är i samarbete med Pokerstars

Photo by Megan Mallen, CC BY 2.0Lång historia

Historien runt italienskt vin är lika lång som landets historia. Vin har spelat en stor roll för landets kultur sen antikens Rom. Kejsarna i antikens Rom var inte bara kända för att skapa ett vidsträckt rike eller det latinska språket som än idag har stort inflytande på de europeiska språken. De var också mästare på att skapa storslagen underhållning åt folket så väl som sig själva, så som spel och turneringar. De deltog ofta själva i de stora festligheterna som ofta bjöd på ett överflöd av mat och vin. Till exempel deltog kejsaren Julius som regerade år 100–44 före vår tidräkning, gärna i den veckolånga Saturnalia-festivalen där han ägnade sig åt spel och lekar. Det var också han som yttrade det berömda citatet Alea iacta est, tärningen är kastad, när han gick över floden Rubicon och då nådde en punkt utan återvändo för sig och sina styrkor. Det sägs att han använde just denna metafor på grund av sitt eget intresse av att spela tärning. Under romarrikets tid drack befolkningen runt 200 miljoner liter vin varje år och stora, moderna vingårdar växte fram överallt på den italienska landsbygden. Detta är en utveckling som har fortsatt ända fram i våra dagar.

Goda boxviner från Italien

Ett italienskt boxvin som är både prisvärt men ändå erbjuder kvalitet är Masi Modello delle Venezie. Det har topprankats i många tester under 2019. Smaken är medelfyllig och fruktig. Den har en alkoholhalt på 12% och sockerhalten är tre gram per liter. Masi är en av Italiens största vinproducenter. De äger flera gårdar själva men producerar också vin åt andra gårdar. Det Masi är mest känd för är sitt Amarone-vin. Det var Sandro Boscaini, ägare av Masi, som gjorde Amarone känt under 1950-talet. Idag producerar de viner av olika klass och då även detta smakrika boxvin till bra pris. Ett annat boxvin från Italien som rankas högt är Barone Ricasoli från Toscana. Det ligger i ungefär samma prisklass som det från Masi så detta kan också klassas som prisvärt med tanke på den kvalitét som erbjuds. Här får du ett medelfylligt vin med tydlig fatkaraktär. Det är tillverkat av druvan Sangiovese och har en sockerhalt på sju gram per liter. Alkoholhalten är 13% och tillverkare är Barone Ricasoli.

Photo by Pxhere, CC0 1.0

Två fina boxviner från Italien

Vill du ha ett fruktigt vin med inslag av bär och med fatkaraktär ska du testa vinet Monlusso. Det tillverkas av druvan Barbera. Den odlas ofta i nordvästra delen av Italien och druvor som tillverkas av den druvan kallas ofta för Il vino del popolo, folkets vin. Alkoholhalten är 14% och halten socker är 7 gram per liter. Tillverkare är Antica Cantina Di Calosso. Gå vidare med att testa ett rött vin vid namn Venete Rosso från regionen Venetien. Här får du ett riktigt smakrikt vin som bjuder på toner av bär och rökighet med örtiga inslag. I bakgrunden av smaken av fat känns den mörka chokladens toner. Detta vin passar utmärkt till mat eller som sällskapsdryck. Tillverkaren Allegrini har ännu en gång lyckats med att ta fram ett mångsidigt vin med mycket smak.

Italien ger mersmak

Det är uppenbart att Italien är ett land att räkna med när det kommer till vinproduktion. Deras långa tradition av att odla och förädla olika druvsorter samt deras tidiga utveckling av modern tillverkning av vin gör att deras viner klassas högt bland världens finaste viner. Finsmakare från hela världen åker till Italien för att uppleva deras mat- och vinkultur. De italienska vinproducenterna låter utvecklingen gå framåt på många sätt men ser också till att bevara sina traditioner på bästa sätt. Italienarna är stolta inte bara över sina fina viner utan även för de viner som produceras för att drickas till vardags, som är en del av folkets liv. Gärna tillsammans med god mat och i sällskap av familj och vänner. Desto fler, desto bättre.