Mat & Vininspiration – Argentinsk entrecôte med bönröra

Vi fortsätter på den argentinska banan i mat- och vinväg. Det är oundvikligt att prata argentinsk mat utan att komma in på kött. Vi grillar hängmörad entrecôte och chorizo och serverar en mustig bönröra med friskt vinägersting till.

Tom Sjöstedt

Ingredienser (4 personer)

4 skivor entrecôte (à minst 250 g styck annars kan de inte förknippas med Argentina)
4 argentinska chorizokorvar

Bönröra:
400 g kokta kidneybönor
3 tomater
1 rödlök
1 knippe bladpersilja
½ dl olivolja
2 msk rödvinsvinäger
salt och peppar
en nypa socker

Tillagning

Skölj bönorna noggrant och låt dem rinna av. Hacka tomater, rödlök och persilja fint. Blanda allt med olivolja, vinäger och krydda med salt, peppar och socker.

Sätt ugnen på 150 grader. Temperera köttet så att det inte steks kylskåpskallt. Grilla skivorna hastigt så att de får fin färg och stek det sedan i ugnen. Innertemperaturen på köttet får max vara 55 grader. Grilla korvarna i pannan under tiden. Tag ut köttet och låt det vila.

Skär upp kött och korv i stora, saftiga bitar som du serverar med bönröran.

Passande vin till

cameleon-6581-copy

2014 Cameleon Selection Malbec 6581, 85 p
Ett djupt, rikt och fylligt vin från Mendoza med solmogen frukt, bra balans, bra syra och inslag av hallon,
körsbär, björnbär, ljus choklad, mandariner, mineraler och vanilj. Mindre än 3 gram socker per liter. Ekologiskt.
Tappningsdatum: 2015-02-23.
Provningsdatum: maj 2015.
3000 ml / 227 kr