Nigab lanserar vin på PET från en av världens bästa vinmakare

När vin på PET-flaska introducerades 2009 var det många som var skeptiska. Det nya materialet utmanande glasflaskans världsherravälde och epitetet plastviner fick en negativ klang. Men i takt med att miljömedvetenheten har ökat har fler och fler vinhus valt att buteljera på PET. Ur miljösynpunkt är fördelarna betydande. Bara från franska vinhus fraktas i dag miljontals ton tunga glasflaskor ut över världen, flaskor som i många fall kan väga mer än sitt innehåll. Återvinningsbar PET är närmast viktlös och har därför blivit ett allt vanligare material.

Vinmakaren Alain Serveau, som tagit fram Domaine de Viviers är en av storstjärnorna i vinvärlden. Alain är den enda som någonsin blivit utsedd till världens bästa vinmakare av både rött och vitt vin, hederstitlar som han vann 2008 och 2011.

Domaine de Viviers är en klassisk Chablis i traditionell stil som har jäst på ståltank och mognat på rostfria tankar under fem månader utan kontakt med ek. Stilen är traditionell med en frisk doft av gröna äpplen, persika, citrus och mineral. Smaken är torr, mycket frisk, har hög syra med en blommig och fruktig eftersmak. Domaine de Viviers är ett friskt, smakrikt och välgjort vin som både är elegant och matvänligt. Det är ett utmärkt vin till skaldjur och fiskrätter. Bör serveras lätt kylt.

Nr 539801 Albert Bichot Domaine de Viviers: 149 kr
Lansering 2014-12-01 i Systembolagets fasta sortiment

Kort om Albert Bichot och Chablis
Chablis räknas till Bourgogne men ligger egentligen närmare Champagne. Området består av ett tjugotal byar runt orten Chablis ungefär mitt emellan Paris och Dijon. I Chablis odlas nästan uteslutande chardonnay och vinerna kännetecknas av en torr karaktär med hög syra i en blommig och fruktig stil. I den kalkrika jorden finns stora mängder fossilerade ostronskal som bidrar till att ge Chablisvinerna en tydlig mineralton. Chablisviner eklagras bara undantagsvis och får i regel jäsa och mogna på ståltank. Chablis anses vara ett av världens förnämsta vitvinsdistrikt och vinerna kopieras och förfalskas på många håll i världen.

Huset Albert Bichot grundades redan 1831 och familjeföretaget är nu inne på sjätte generationen i rakt nedstigande led. Albert Bichot har vingårdar över hela Bourgogne. Man producerar egna viner och köper och buteljerar från andra odlare. Albert Bichots viner exporteras till över 100 av världens länder.