Inycon Syrah Organic 2017 (nr 12418, 79 kr)
Sicilien är en av de mest soldränkta platserna i Europa. Vinerna som utvecklas här smeks under våren av tidiga varma passadvindar från Sahara för att sedan matas sprängfulla av Medelhavets sol under tokvarma, nederbördsfattiga sommarmånader. Här har detta vin matchats med en värmande gulasch med smetana och picklad chili.
Ingredienser
500 gr högrev
1 röd paprika
1 msk paprikapulver
1 gul lök
2 msk olivolja
1 liter köttbuljong
½ skal från citron
2–4 vitlöksklyftor
2 msk smör
1 msk tomatpuré
Cayennepeppar
Ättika
Socker
Röd chili
Tärna köttet i 2×2 cm stora kuber samt skär ner paprika och lök i mindre bitar. Bryn köttet tills det fått fin färg och mot slutet tillsätter du paprikan och löken och låter allt steka tillsammans en stund. Addera paprikapulver och tomatpuré och låt det steka med en stund. Häll över allt i en tjockbottnad kastrull eller gryta, addera buljongen och låt den koka upp.
Skala en halv citron med en potatisskalare och hacka sedan citronskal och vitlök fint och lägg ner i grytan tillsammans med en nypa cayennepeppar. Låt koka i 2–3 timmar.
Blanda 0,5 dl ättika med 0,5 dl socker och 1 dl vatten. Vispa tills sockret har löst sig. Skär chilin i skivor och lägg ner den i lagen. Låt stå minst 2 timmar.
När soppan är klar lägger du i en klick smör och rör runt. Smaka av med salt och peppar och servera med smetana, persilja och picklad chili.