Artikeln är i samarbete med MB Peco medijaBild: Napa Valley i USA producerar några av världens finaste viner.
by Brocken Inaglory, CC-BY-SA-3.0
Vindistrikt i USA
USA är idag världens fjärde största vinproducent efter Frankrike, Italien och Spanien. Det är så klart Kalifornien som står för cirka 90 procent av produktionen. Klimatet är mycket gynnsamt för vinproduktion med sina långa, varma sommar och milda vintrar. Klimatet påminner mycket om det runt Medelhavet. USA har faktiskt också en del inhemska druvsorter. De norra delarna av Kalifornien, inklusive Napa Valley, står för att producera några av landets och även världens bästa viner. Ett besök här vill du inte missa. Många tänker nog också på just Kalifornien när man tänker på vinproduktion i Nordamerika men faktum är att det även produceras viner av hög klass på andra håll i landet. Dels produceras viner hela vägen upp efter Stillahavskusten, i delstaterna Oregon, Washington och Idaho. På östkusten i delstaten New York odlas sen mitten på 1800-talet hybriddruvor. Även flera av sydstaterna har sin egen vinproduktion, främst staterna Virginia och Pennsylvania. Till och med i ökenstaten Nevada produceras viner, så det är inte svårt att hitta nya viner att prova. Eftersom det bor i runda slängar 300 miljoner människor i detta vidsträckta land så finns en gynnsam marknad bara inom landet. Till det så produceras stora mängder vin som går på export till andra länder runt om i hela världen. På svenska marknaden finns till exempel boxvinet McManis Petit Sirah som har fått mycket fina betyg.
Kalifornien
Kalifornien, solskensstaten, är ett drömresmål för många. Då är det inte bara solen som lockar. Här finns bland annat de två städerna Los Angeles och San Francisco med sina ikoniska sevärdheter. En vinresa i USA kan inte skippa Kalifornien där det produceras en stor mängd solmogna druvor av olika sort som bara väntar på att få förädlas till de finaste viner. Marker på över 200 000 hektar förser landet och världen med viner och Kalifornien är uppdelad i fyra regioner. Det är North Coast, Central Coast, South Coast och Central Valley och Sierra Foothills. I området North Coast norr om San Francisco ligger den kanske mest kända vindalen, Napa Valley, där det odlas mycket cabarnet sauvignon. I Dry Kreek Valley odlas mest zinfandel. För att ta sig runt i det här området är det bästa att hyra en bil. En del kanske minns den gamla såpan från 1980- och 90-talet, Falcon Crest, där det fajtades om att ta fram det bästa vinet. Gården som var seriens centrum finns faktiskt på riktigt. Naturligtvis i Napa Valley, Kalifornien. På riktigt heter den Spring Mountain Vineyard. Där kan du förutom att få se huset där seriens ärkeskurk Angela Channing smidde många av sina lömska planer, också prova några av gårdens viner.
Nevada
Granne med Kalifornien hittar du ökenstaten Nevada, kanske mest känd för sina generösa lagar för hazardspel. Men om du tar en resa på USA:s västkust är Nevada väl värd en avstickare. Spelstaden Las Vegas ligger faktiskt inte mer än en dagstur med bil in från den kaliforniska kusten. Väl där kan du besöka en av områdets mest välsorterade vinbarer, Wine ATM, med över 160 sorters vin på tap som du kan hälla upp själv. Bara att välja och smaka, betalar gör du med ett plastkort. Naturligtvis kommer du också att känna dig lockad av att testa något av stadens alla casinon. Där kan du till exempel spela American blackjack som skiljer sig från europeisk blackjack på så vis att dealern får två kort i första dealen istället för ett. Vintillverkningen i delstaten Nevada är förhållandevis ung och började ta fart först under 1990-talet. Den karga och saltrika jorden kanske inte kan ses som idealisk för odling men stressen druvan utsätts för kan också ge häpnadsväckande resultat. En timmes bilresa utanför Las Vegas hittar du Pahrump Valley Winery. Där odlas zinfandel och syrah som de producerar viner av. Gården köper också in druvor från andra gårdar. Deras viner består till 25 procent av egenodlade druvor och resten är köpta från andra gårdar i Nevada men också från Kalifornien. 2005 producerade de Nevadas första kommersiellt tillverkade rödvin.
Bild: I Pahrump Valley hittar du en av Nevadas vingårdar. by Ken Lund, CC-BY-SA-2.0
San Francisco
Vid ett besök på USA:s västkust bör man inte missa San Francisco. Staden har ett fantastiskt läge vid den dramatiska Stillahavskusten och erbjuder kända sevärdheter som Golden Gate-bron och Alcatraz. Staden är en av landets äldsta och är känd för sin karakteristiska arkitektur och spårvagnar som trafikerar stadens många backar. Här spenderas lätt en dag eller två, eller varför inte ha staden som bas och sen göra dagsutflykter ut till vingårdarna. Vill du uppleva en lite annorlunda vinkultur än den i vindistriktet Napa tar du och besöker dess granne, Sonoma Valley som ligger norr om San Francisco. Här ligger små, familjära vingårdar inbäddade bland den hänförande grönskan. Här råder mikroklimat och temperaturen kan skilja sig mycket mellan de olika dalarna. På natten sjunker temperaturen ner till endast några plusgrader och fukt smyger sig in från Stilla Havet i väster. Dagarna är varma och fyllda av sol. Räkna med att hinna med fyra till fem mindre gårdar per dag om du vill ta det lugnt.
Los Angeles
Från San Francisco är det perfekt att ta bilen efter kusten ner mot Los Angeles. Det går att köra den sträckan på en dag men vill ni hinna med stopp under vägen så rekommenderas att ta den på minst två dagar. Du kommer att stöta på vingårdar hela vägen ner. Efter vägen ner från Golden Gate till Santa Barbara finns ett dussin gårdar. Här odlas bland annat chardonnay och pinot. När man närmar sig Los Angeles blir klimatet torrare och varmare och där odlas sorter som syrah och grenache. Efter lite sightseeing i staden passar det perfekt att ta ett direktflyg hem till Sverige igen.