Den perfekta aptitretaren: Ankrillette är rivet ankkött vilket blandas upp med ankfett och något av det bästa vi vet till ett glas bubbel. Gör du rillette själv så har du många timmar framför dig men tjusningen är att det går att köpa riktigt bra färdig ankrillette på burk och då gör du livet lätt för dig utan att det går ut över den lyxiga känslan. Här smörsteker vi surdegsbaguett, toppar med uppvärmd rillette, droppar citron över, river med telicherry-kvarnen och toppar med friterat svartkål. Till det en Crémant de Bordeaux, ett mousserande vin som förtjänar betydligt mer uppmärksamhet.

den perfekta aptitretaren
Den perfekta aptitretaren – 4 personer
200 gram ankrillette på burk
Surdegsbaguette
Smör
Citron
Havssalt, telicherrypeppar
Rillette är bäst när den ännu har lite av värmen då fettet blandar sig bäst med ankköttet då. Börja med att i smör steka upp skivor av baguetten så de blir krispiga. Värm upp rilletten, blanda i lite färskpressad citron, en gnutta salt och lite telicherry. Lägg upp en sked på respektive brödbit, droppa lite citron över och riv ett varv med pepparkvarnen igen.
Haut-Mouleyre, Crémant de Bordeaux, Frankrike
Nr. 54041, 750 ml, 11,5%, 99 kr, 4 av 5 poäng (Sockerhalt 1,1 g/100 ml)
Entre-Deux-Mers betyder mellan två hav och anspelar på floderna Garonne och Dordogne som omsluter appellationen. I Haut-Mouleyre får vi ett inbjudande mousserande i svalt utförande och där gulfruktiga inslag backas upp av en subtil nyans av hallon, örter och kaksmulor. Gomkänslan visar upp ett smeksamt uttryck med silkig mousse, svag rondör och pigg grön stenfruktighet, grapefrukt och citrusskal. Avslutet är rent och med riktigt fin fräschör. En högst trivsam introduktion till Crémant de Bordeaux och dessutom till ett mycket sympatiskt pris!
Matchningen
Det finns en väldigt enkel anledning till att det här är en vansinnigt god kombination och det är hur vinet möter det feta i ankrilletten, närmast skär genom det. När ankan dessutom ligger på en smörig brödbit så är det homerun för Crémant-vinet!