En trio PET: Miljövänliga och koldioxidbesparande förpackningar ökar ständigt i sin närvaro på Systembolaget och här har vi idag lyft fram en trio viner som alla kommer i PET-flaska om 750 ml.

En trio PET
Chateau Juvenal Les Garrigues 2023, 5 av 5
Rhonedalen / Frankrike / SCEA Le Graveyron / 750 / 2472 / 100 + pant 1 kr
Ett rakt igenom uppfriskande och fräscht balanserat vin där de mörka bärvindarna motas upp av röda vinbär, hallon och smultron, samspelande med en rik svart- och vitpepprig kryddighet samt citrusetsade yttringar och örtpenslade smekningar av lakrits på en stenmineralisk bottenplatta. Kompetent vin i harmoni som kommer finna vänner i det grillade proteinet. Vinet är gjort på ekologiskt odlade druvor (grenache, syrah och carignan) och vinifierat med minimal påverkan för att lyfta fram platsens personlighet.
Nederburg The Winemasters Cinsault Pinotage 2024, 5 av 5
Western Cape / Sydafrika / Nederburg Wines / 750 / 59359 / 120 + pant 1 kr
Driven primärt av mörka bär med körsbär, björnbär, plommon och vinbär på ett kryddigt underlag. En rödbärigt, jordgubbstät och hallontoppad transparent slinga flankerar, som med sin citrusaktiga syra skänker fräschör och dimensioner. Vidare noteras instick av lakritspenslad tobak, torkade örter och en smekande touch av choklad, som mynnar ut i ett gomfästande avslut. Ett överlag välstrukturerat och attraherande vin i balans och med goda egenskaper.
Nerello Mascalese 2024, 4 av 5
Sicilien / Italien / Cantine Nicosia / 750 / 2094 / 119 + pant 1 kr
Vinet är gjort på 100 % Nerello Mascalese, med druvor som kommer från Vittoria och Contrada Bonincontro i Ragusa-provinsen på sydöstra Sicilien. Vingårdarna där ligger på cirka 200 meters höjd över havet, på sandjord med inslag av vulkaniska avlagringar. En del av druvorna kommer även från sluttningarna av Etna, där vingårdarna ligger på omkring 550 meters höjd och odlas i ren vulkanisk jord.Jäsningen och skalmacerationen skedde vid 22 °C i temperaturkontrollerade ståltankar, med kontinuerlig nedtryckning av skalmassan (s.k. punch down) för att extrahera färg och smak.
Syrliga körsbär, lingon, vinbär, cassis och körsbär i en mineraliskt dragen karaktär med fräschör och renhet som honnörsord. Vidare maritimt pyntade örter med lätt viol och salvia som allieras av kryddade nyanser och kalkiga tanniner.