På tallriken hittar vi en smakrik och sommarfräsch rätt där krämig risotto bildar bas, toppad med skivor av saftig kyckling med krispigt salviaskinn, smörstekt grön sparris i bitar och en frisk ruccolasallad. Några droppar chiliolja rundar av med värme och karaktär. I glaset har vi Solo Enzo Bianco 2024 – ett charmigt vitt vin från Italien.
RECEPT FÖR 4 PERSONER
Kyckling
• 4 kycklingbröst med skinn (gärna kyckling från Bjärefågel som håller exceptionell kvalitet)
• 8–12 färska salviablad
• Salt och svartpeppar
• Neutral olja (t.ex. rapsolja)
• 1 msk smör
Risotto
• 3 dl arborioris
• 1 liten schalottenlök, finhackad
• 1 vitlöksklyfta, finhackad
• 1 dl vitt vin (kan uteslutas)
• Ca 8 dl varm kyckling- eller grönsaksbuljong
• 1 dl finriven parmesan
• 1 msk smör
• 1 dl hackad ramslök (eller ½ dl bladpersilja + ½ dl spenat)
• Olivolja
Smörstekt grön sparris
• 1 knippe grön sparris
• 1 msk smör
• Salt
Ruccolasallad
• 65 g ruccola
• 1 tsk citronjuice
• 1 msk olivolja
• En nypa flingsalt
Chiliolja (färdig eller hemmagjord)
• 1 dl olivolja
• 1 tsk chiliflakes
Så gör du:
Kyckling
Torka av kycklingen. Lyft försiktigt upp skinnet utan att riva loss det helt. Stoppa in 2–3 salviablad under skinnet per bröst. Krydda med salt och peppar. Hetta upp olja i en panna på medelhög värme. Lägg kycklingen med skinnsidan nedåt. Pressa ner lätt med stekspade eller tyngd – låt skinnet bli riktigt krispigt, ca 6–8 minuter. Vänd, sänk värmen något, tillsätt smör och ös över. Stek ytterligare 4–6 minuter (innertemp: 70°C).
Låt vila 5 minuter. Skiva sedan i ca 1 cm tjocka skivor.
Ramslöksrisotto
Fräs lök och vitlök i olivolja på medelvärme tills mjukt men utan färg. Rör i riset och fräs 1–2 min tills det blir glansigt. Häll i vin och låt koka in.
Tillsätt varm buljong, en slev i taget. Rör konstant tills riset är krämigt men al dente (ca 18–20 min). Rör ner smör, parmesan och ramslök (eller ersättning). Smaka av med salt.
Smörstekt grön sparris
Skär bort den nedersta träiga delen. Skär i sneda bitar, ca 3–4 cm. Stek i smör på medelhög värme ca 2–3 min tills de får färg men behåller spänst. Salta.
Ruccolasallad
Blanda ruccolan med citronjuice, olivolja och flingsalt precis före servering.
Chiliolja (om du gör egen):
Hetta upp olivoljan försiktigt tillsammans med chiliflakes. Ta från värmen, låt dra i 10 minuter. Sila och spara i flaska eller skål.
Servering
Lägg upp risotton i mitten av varje tallrik. Placera skivor av kycklingen ovanpå. Strö över de smörstekta sparrisbitarna och ruccolasallad. Ringla några droppar chiliolja över kycklingen och sparrisen.
Vinet:
Solo Enzo Bianco 2024
Nr 72019 (750 ml) 11,5%, 99 kr, 4 av 5
Denna nyhet har tagits fram i syftet att vara lättillgänglig, inbjudande, charmerande och lättsam men fortfarande med substans, och visst har man lyckats med det även här i den vita uppföljaren i serien. Det är ett fräscht och omedelbart attraherande startskott som bjuder på generösa vindar av tropiskt notad mango, melon, litchie, persika, päron och gula äpplen, snyggt flankerade av vitblommig aromatik och en väl doserad citrusetsad syra som sätter stadga och edge till samspelet. Texturen är initialt viskost krämig för att därefter behagligt knytas åt något i takt med att syran, stenmineraliska äpplen, krydda och citrus kliver in i bilden. Det är kort summerat är charmerande och lättgillat vin som kommer trivas i de flesta omgivningarna.
Kombinationen
Risottons lena textur och subtila sälta får en fin spegling i vinets inledande krämighet och mogna fruktprofil. Sparrisens gröna sötma möter de tropiska nyanserna av mango, päron och melon i vinet med lättsam charm, samtidigt som citrusens friska syra ger både stadga och balans. Kycklingens salvia och chilioljans värme adderar lager som får vinets vitblommiga och kryddiga aromer att blomma ut ännu mer. En livfull, vårdoftande kombination där både rätt och vin glänser i samspel.
Vinet finner du på Systembolaget HÄR