Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Hem / Kyckling, risotto & vit italienare

Kyckling, risotto & vit italienare

av Boxtoppen augusti 4, 2025
augusti 4, 2025
47

På tallriken hittar vi en smakrik och sommarfräsch rätt där krämig risotto bildar bas, toppad med skivor av saftig kyckling med krispigt salviaskinn, smörstekt grön sparris i bitar och en frisk ruccolasallad. Några droppar chiliolja rundar av med värme och karaktär. I glaset har vi Solo Enzo Bianco 2024 – ett charmigt vitt vin från Italien.

RECEPT FÖR 4 PERSONER
Kyckling
• 4 kycklingbröst med skinn (gärna kyckling från Bjärefågel som håller exceptionell kvalitet)
• 8–12 färska salviablad
• Salt och svartpeppar
• Neutral olja (t.ex. rapsolja)
• 1 msk smör

Risotto
• 3 dl arborioris
• 1 liten schalottenlök, finhackad
• 1 vitlöksklyfta, finhackad
• 1 dl vitt vin (kan uteslutas)
• Ca 8 dl varm kyckling- eller grönsaksbuljong
• 1 dl finriven parmesan
• 1 msk smör
• 1 dl hackad ramslök (eller ½ dl bladpersilja + ½ dl spenat)
• Olivolja
Smörstekt grön sparris
• 1 knippe grön sparris
• 1 msk smör
• Salt

Ruccolasallad
• 65 g ruccola
• 1 tsk citronjuice
• 1 msk olivolja
• En nypa flingsalt

Chiliolja (färdig eller hemmagjord)
• 1 dl olivolja
• 1 tsk chiliflakes

Så gör du:
Kyckling
Torka av kycklingen. Lyft försiktigt upp skinnet utan att riva loss det helt. Stoppa in 2–3 salviablad under skinnet per bröst. Krydda med salt och peppar. Hetta upp olja i en panna på medelhög värme. Lägg kycklingen med skinnsidan nedåt. Pressa ner lätt med stekspade eller tyngd – låt skinnet bli riktigt krispigt, ca 6–8 minuter. Vänd, sänk värmen något, tillsätt smör och ös över. Stek ytterligare 4–6 minuter (innertemp: 70°C).
Låt vila 5 minuter. Skiva sedan i ca 1 cm tjocka skivor.

Ramslöksrisotto
Fräs lök och vitlök i olivolja på medelvärme tills mjukt men utan färg. Rör i riset och fräs 1–2 min tills det blir glansigt. Häll i vin och låt koka in.
Tillsätt varm buljong, en slev i taget. Rör konstant tills riset är krämigt men al dente (ca 18–20 min). Rör ner smör, parmesan och ramslök (eller ersättning). Smaka av med salt.

Smörstekt grön sparris
Skär bort den nedersta träiga delen. Skär i sneda bitar, ca 3–4 cm. Stek i smör på medelhög värme ca 2–3 min tills de får färg men behåller spänst. Salta.

Ruccolasallad
Blanda ruccolan med citronjuice, olivolja och flingsalt precis före servering.

Chiliolja (om du gör egen):
Hetta upp olivoljan försiktigt tillsammans med chiliflakes. Ta från värmen, låt dra i 10 minuter. Sila och spara i flaska eller skål.

Servering
Lägg upp risotton i mitten av varje tallrik. Placera skivor av kycklingen ovanpå. Strö över de smörstekta sparrisbitarna och ruccolasallad. Ringla några droppar chiliolja över kycklingen och sparrisen.

Vinet:

Solo Enzo Bianco 2024
Nr 72019 (750 ml) 11,5%, 99 kr, 4 av 5
Denna nyhet har tagits fram i syftet att vara lättillgänglig, inbjudande, charmerande och lättsam men fortfarande med substans, och visst har man lyckats med det även här i den vita uppföljaren i serien. Det är ett fräscht och omedelbart attraherande startskott som bjuder på generösa vindar av tropiskt notad mango, melon, litchie, persika, päron och gula äpplen, snyggt flankerade av vitblommig aromatik och en väl doserad citrusetsad syra som sätter stadga och edge till samspelet. Texturen är initialt viskost krämig för att därefter behagligt knytas åt något i takt med att syran, stenmineraliska äpplen, krydda och citrus kliver in i bilden. Det är kort summerat är charmerande och lättgillat vin som kommer trivas i de flesta omgivningarna.

Kombinationen
Risottons lena textur och subtila sälta får en fin spegling i vinets inledande krämighet och mogna fruktprofil. Sparrisens gröna sötma möter de tropiska nyanserna av mango, päron och melon i vinet med lättsam charm, samtidigt som citrusens friska syra ger både stadga och balans. Kycklingens salvia och chilioljans värme adderar lager som får vinets vitblommiga och kryddiga aromer att blomma ut ännu mer. En livfull, vårdoftande kombination där både rätt och vin glänser i samspel.

Vinet finner du på Systembolaget HÄR

Tidigare artiklar
Sangre de Toro Organic Selection i ny skepnad
Nästa artikel
Gato Negro har återigen utsetts till ett av världens starkaste vinvarumärken

LIKNANDE ARTIKLAR

Highland Park och Björn Frantzén lanserar 16-åriga “Between...

Voilà Cuvée Blanc – ett charmerande tillskott

Ragú alla Bolognese och italienskt i glaset

25-årig trotjänare – Relax Riesling

Full pott för nyheten Amarone Lucia de Maio

Cinnamon Bun Martini – inspiration inför kanelbullens dag

Inför kanelbullens dag – här finns den mest...

Biff med Chimichurri och potatis till klassisk cab

Pilgrimsmusslor med brynt smör och kvalitativ riesling på...

Ugnsbakad fläsksida med koreanska kryddor och A Modo...

FLER RECEPT

  • Thaisoppa med vannameiräkor och attraherande pinot grigio

  • Pulled Beef med fräsch örtsallad, grillade grönsaker och charmerande rött

  • Pankofriterade blåmusslor, Portabella, svartkål & en kräm på blomkål & jordärtskocka

  • Sushi på lättrökt salmalax, wasabimajonnäs, sriracha & rostad lök möter charmant grüner veltliner

  • Smörstekt rågbröd toppat med avokado, sobrasada & bladpersilja i härligt möte med Karl Fredriks Rosé!

ARTIKLAR

  • La Pantera Smoked Pineapple – ny rökig rom på Systembolaget

  • Tallink Silja Line bjuder in till Bubble Cruise

  • Jägermeister Orange nu i Sverige

  • 19 Crimes väcker Frankensteins monster till liv

  • Psykologin bakom överraskningar: Varför vi ständigt återvänder till ”mystery boxes”

Kontakta Boxtoppen

  • - Maila oss på info(at)boxtoppen.se
  • - Annonsering: christoffer(at)boxtoppen.se
  • - Webbmaster: Tecken 1 AB
  • Copyright 2014-2024.

Populär läsning just nu

  • 1

    Divine – en zinfandelbox som är på riktigt!

    september 1, 2020
  • 2

    Inbjudande & generös ekologisk argentinare i Chill Out-serien!

    januari 28, 2022
  • Adobe bag-in-box – I ny design lagom till det nya året

    januari 4, 2016

Om Boxtoppen

Idén med Boxtoppen är att sprida kunskap om vin i allmänhet och boxviner i synnerhet på ett lättbegripligt och trevligt sätt till alla som har ett vinintresse. Oavsett om du är aktiv munskänk och provat vin i 50 år eller är en yngre konsument med ett nyligen väckt intresse för vin kommer det finnas spännande läsning om aktuella lanseringar och gamla trotjänare.

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

LÄS OCKSÅx

Il Barone – cava i älskvärd stil!

Full pott till nyheten Feldhaus Riesling 2023

Ekologiska Inycon – ett fylligt rött från...