Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Hem / Kycklingbröst sous-vide som serveras med zucchini-minipizzor och ungdomligt rött från Portugal

Kycklingbröst sous-vide som serveras med zucchini-minipizzor och ungdomligt rött från Portugal

av Boxtoppen september 4, 2024
september 4, 2024
174

Vi bjuder på saftigt sous-vide-tillagat kycklingbröst, smaksatt med olivolja och rosmarin, och serverar det tillsammans med smakrika zucchini-minipizzor toppade med tomatsås och krämig mozzarella. I glaset har vi Segredos de São Miguel Organic, ett ungdomligt och elegant vin från Portugal.

 

Ingredienser för två personer

Zucchinipizza
1 stor zucchini
1 dl tomatsås (gärna en som är färdigsmaksatt med örter och vitlök)
1 tsk torkad oregano
150 g mozzarellaost (färsk eller riven)
Salt och peppar efter smak
Färsk basilika (valfritt, till servering)
Olivolja (för pensling)

Kyckling
2 kycklingbröstfiléer (cirka 150-200 g per filé)
2 msk olivolja
1 tsk salt (eller efter smak)
1-2 kvistar färsk rosmarin (alternativt 1 tsk torkad rosmarin)
Nymalen svartpeppar

Tillbehör
Grönsallad

Zucchinipizza
Sätt ugnen på 225°C (grillfunktion om möjligt) för att få hög värme. Tvätta zucchinin och skär den i cirka 2 cm tjocka skivor. Lägg zucchiniskivorna på en bakplåt täckt med bakplåtspapper. Pensla skivorna lätt med olivolja på båda sidor. Detta hjälper dem att få en fin färg och bli lätt krispiga i kanterna. Krydda med lite salt och peppar.
Skeda en liten mängd tomatsås på varje zucchiniskiva och bred ut den jämnt. Strö över en nypa torkad oregano på varje skiva. Toppa med en generös mängd mozzarellaost. Om du använder färsk mozzarella, kan du skiva eller riva den i mindre bitar.
Sätt in plåten i den förvärmda ugnen. Grädda i cirka 10 minuter, eller tills mozzarellan har smält och fått en gyllene, bubblig yta.
Ta ut zucchinipizzorna ur ugnen och låt dem svalna något. Om du vill, garnera med några färska basilikablad för extra smak och färg. Servera direkt som ett lättare mellanmål eller som en del av en måltid.

Kycklingen
Torka av kycklingbrösten med hushållspapper för att ta bort överflödig fukt och krydda dom jämnt med salt och svartpeppar. Placera varje kycklingbröst i en vakuumpåse (eller en återförslutbar plastpåse som tål sous-vide-tillagning). Tillsätt 1 msk olivolja per påse och lägg en kvist rosmarin (eller strö över torkad rosmarin) i varje påse. Om du använder en vakuumförseglare, försegla påsen noggrant. Om du använder en återförslutbar plastpåse, använd vattenförskjutningsmetoden: sänk långsamt ner påsen i vatten så att luften trycks ut, och förslut sedan påsen när den är nästan helt under vattnet.
Fyll en stor gryta eller ett sous-vide-kar med vatten och ställ in din sous-vide cirkulator på 62°C. När vattnet har nått rätt temperatur, sänk ner påsarna med kycklingbrösten i vattnet. Se till att påsarna är helt nedsänkta och att inget vatten kommer in i dem. Tillaga kycklingen i 90 minuter, ta sedan upp påsarna ur vattnet och ta försiktigt ut kycklingbrösten ur påsarna.
Om du vill ha en gyllenbrun yta, värm en stekpanna på hög värme med lite olja och bryn kycklingbrösten snabbt, cirka 30 sekunder per sida.
Servera kycklingen med zucchinipizzorna och en grönsallad. Njut!

Vinet

Segredos de São Miguel Organic 2023

Alentejo, Portugal, nr 2603 (750 ml) 13,5%, 99 kr, 5 av 5p – Full pott och utmärkt köp
Precis som brukligt är vinet ungdomligt, inbjudande och charmerande med sin mörktonade arom fylld av björnbär, blåbär och viol som elegant lindas in runt en kryddig edge, penslad med viol, tobak och torkade örter. Vi bjuds på en generositet med värme men likväl är utspelet stramt och elegant med en not från grapefrukt samt röda vinbär som skapar luftighet och transparens. Snälla men välplacerade tanniner bygger på vinets struktur och vi kan precis som tidigare konstatera att Segredos är en liten portugisisk pärla på Systembolaget.

Kombinationen
Den saftiga och möra kycklingen harmoniserar fint med Segredos de São Miguels ungdomlighet. Den milda sältan och örterna i kycklingen lyfter fram vinets kryddiga toner och torkade örter, medan zucchinin, med sin söta tomatsås och krämiga mozzarella, möter vinets fruktiga inslag av björnbär och blåbär. Tanninerna i vinet samspelar väl med den delikata texturen i kycklingen, och den eleganta syran i vinet balanserar zucchini-minipizzornas rika smaker.

Vinet finner man på Systembolaget HÄR

Tidigare artiklar
Full pott till nyheten Von Winning Leopold Riesling 2023
Nästa artikel
Klassiska drinkar ger den rätta känslan på casino

LIKNANDE ARTIKLAR

Welmoed Chenin Blanc

Fontanafredda Piemonte Barbera Nebbiolo 2024 – Ett stolt...

Briccotondo Barbera från Fontanafredda i ny kostym

Imponerande nyhet från Bouchard Aîné & Fils

Desire & Lush Zin – nyhet från anrika...

LXRY Sparkling – stilfullt och energiskt mousserande

Chèvresallad med rödbetor och valnötter till ungersk nyhet

Merino – den imponerande ekologiska portugisen på 2-liters...

Highland Park och Björn Frantzén lanserar 16-åriga “Between...

Voilà Cuvée Blanc – ett charmerande tillskott

FLER RECEPT

  • Thaisoppa med vannameiräkor och attraherande pinot grigio

  • Pulled Beef med fräsch örtsallad, grillade grönsaker och charmerande rött

  • Pankofriterade blåmusslor, Portabella, svartkål & en kräm på blomkål & jordärtskocka

  • Sushi på lättrökt salmalax, wasabimajonnäs, sriracha & rostad lök möter charmant grüner veltliner

  • Smörstekt rågbröd toppat med avokado, sobrasada & bladpersilja i härligt möte med Karl Fredriks Rosé!

ARTIKLAR

  • The Bitch Blanc de Blancs Brut

  • Full pott till Laroche L Chardonnay Organic 2024

  • Domaine Laroche presenterar den nya årgången 2024 av sitt klassiska vin L Chablis – nu under nytt namn: Laroche Chablis

  • Nyhet – Bouchard Pinot Noir på box

  • La Pantera Smoked Pineapple – ny rökig rom på Systembolaget

Kontakta Boxtoppen

  • - Maila oss på info(at)boxtoppen.se
  • - Annonsering: christoffer(at)boxtoppen.se
  • - Webbmaster: Tecken 1 AB
  • Copyright 2014-2024.

Populär läsning just nu

  • 1

    Toppbetyg till Vento’z Alvarinho på tvålitersbox!

    november 8, 2021
  • 2

    Chateau Ste Michelle Chardonnay – högsta betyg tredje årgången i rad!

    december 5, 2022
  • 3

    Ascot Crisp White – högsta betyg till prissänkt kalifornier!

    november 8, 2022

Om Boxtoppen

Idén med Boxtoppen är att sprida kunskap om vin i allmänhet och boxviner i synnerhet på ett lättbegripligt och trevligt sätt till alla som har ett vinintresse. Oavsett om du är aktiv munskänk och provat vin i 50 år eller är en yngre konsument med ett nyligen väckt intresse för vin kommer det finnas spännande läsning om aktuella lanseringar och gamla trotjänare.

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

LÄS OCKSÅx

Full pott till nya årgången av Enzo...

Haut-Mouleyre – mousserande från världens största kvalitetsvinregion!

Bread & Butter – Boxtoppen provar