Pasta, denna gåva till gastronomin, kan kombineras i oändlighet, precis som en kvalitativ kycklingdetalj med sina möra, saftiga uttryck. Här serverar vi en pestopasta och Bjärefågels kycklinglår till den stående trotjänaren Beaujolais Royal.
Ingredienser 2 personer
2 kycklinglårfiléer med skinn (vi valde Bjäre)
Linguinipasta för två personer
1 dl matlagningsgrädde
½ purjolök
2-3 matskedar pesto
Salt & Peppar och Santa Marias Roasted Garlic
Parmesan
Citron
Så gör du:
Krydda kycklingen med salt, peppar och rostad lök. Hetta upp smör och olja i en stekpanna på medelhög värme. Lägg kycklingen med skinnsidan nedåt och stek tills skinnet är gyllenbrunt och knaprigt, ca 6-8 minuter. Under tiden skär du purjolöken i tunna skivor och gör iordning pastan. Koka enligt bruksanvisning minus en minut.
Vänd kycklingen och stek klart till innertemperatur är 68 grader, ca 5-8 minuter till. När det är ca 2-3 minuter kvar av kycklingen häller du i purjolöken. När kycklingen är klar så tar du bort den från stekpannan och lägg åt sidan på en skärbräda.
Ta ner temperaturen till medelvärme och slå i matlagningsgrädden i stekpannan tillsammans med pesto som får sjuda upp i några minuter. Rör om, salta och peppra. När såsen gått ihop väder du ner pastan och rör om så att det blandas ihop ordentligt.
Servering: Lägg upp pastan på önskad tallrik, skär upp kycklinglårfiléerna och lägg på pastan. Avsluta med att klämma ut några droppar citronjuice, dra ett varv med pepparkvarnen, riv över lagrad parmesan och servera.
I glaset
Beaujolais Royal
Nr 5408 (750 ml, 13%) 115 kr, 5 av 5 p
Tidlöst vin som fått något av en revival och pånyttfödelse, inte minst tack vare det faktum att allt fler konsumenter efterfrågar transparens i sina röda viner, något som Royal kan erbjuda med råge. Här får vi gamaydruvan i ungdomligt charmant stil där doften bjuder på vildhallon och körsbär men även ett stänk av blå bär och som kompletteras av örtiga instick, en hint av ceder, sommargrus, blodröd citrus och granatäpple. Smaken är i den lättare stilen och som initialt upplevs läskande, inte minst när vinet kylts till en 12-13 C. Men bakom finns en delikat textur med zestiga instick, röda bär och en strimma av tanniner. Örtigt anslag noteras också vilket följer med i det rena bärdrivna avslutet. En klassiker, still going strong, och som fungerar till det mesta i matväg.
Kombinationen
Detta klassiska vin har genom åren visat sin förmåga att anpassa sig till anrättningar av alla dess slag, och ingenting har förändrats. I mötet med pestopastans nötörtiga karaktär, den möra kycklingen och insticket av citron, framhäver vinets fruktiga och örtiga egenskaper samtidigt som anrättningen stramas åt något.
Vinet finner du på Systembolaget HÄR