Skaldjurssäsongen vilar väl aldrig men snart får vi tag på de bästa havskräftorna och då vill vi dricka bubbel. Den mousserande nyheten Fleur de Vignoble från Bordeaux, ett vin som får högsta betyg av Boxtoppen, blir ett perfekt val till våra smör- och citrongratinerade havskräftor som är lika lätta att tillaga som lyxiga att servera!

Recept – 4 personer
Ingredienser
1 kg havskräftor
150 gram smör
1 knippa färsk persilja
Saft från en pressad citron
Citronklyftor
Bröd
Så här gör du
Ta fram smöret så det får rumstempereras. Sätt ugnen på 250 C. Dela havskräftorna på mitten och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Finhacka persilja samt pressa citronsaften och rör ner i smöret.
Klicka kryddsmöret över kräftorna och gratinera sedan plåten överst i ugnen i cirka två minuter. Servera direkt med bröd därtill.
Vin
Fleur de Vignoble Crèmant de Bordeaux Brut, Frankrike
Nr. 51030, 750 ml, 12%, 120 kr, Boxtoppen-betyg: 5 av 5 p
Bordeaux är världens största kvalitetsvinregion men vi tänker främst på dess majestätiska röda viner. Här finns dock högintressanta crémant-viner, det vill säga viner som jäst precis som champagne en andra gång på flaska. Fleur de Vignoble hör till dessa och basen är en blend på två av de klassiska gröna druvsorterna i Bordeaux, sauvignon blanc samt semillon. Vi bjuds en öppen och generös doft med stenfruktiga toner där persika och gröna äpplen tar täten, uppackat av örtiga inslag, blommor och en hint av gul melon. Smaken är krämig och följsam med smeksam mousse, diskret rondör och fin citruszestighet som lyfter det stenfruktiga. Väldigt lätt att gilla och med stort fokus på fräschören!
Matchningen
Havskräftor och bubbel är en klassiker av en anledning men här ökar vi på smakrikedomen vilket ställer lite mer krav på vinet. Fleur de Vignoble antar den utmaningen med bravur och fixar allt från den fina umamikänslan i kräftorna till det örtigt smöriga. Harmoni helt enkelt.
Till vinet på Systembolaget HÄR >>
