AKTUELLT:
Högsta betyg till Tareq Taylors tyska riesling!
100 % grön produktserie när Pinnvinet-boxen blir ekologisk
Scarlett Dark – härligt generöst rött från Spanien
To The Nines – högt betyg till spännande...
En god jul från Tegnér & Son
Krämig potatisgnocchi med rödgul trumpetsvamp, kalkon, spenat, Appenzeller...
Trots skenande priser – svenskar slänger mat för...
Teriyakipenslad & serranolindad torskrygg, heta ramennudlar & klassisk...
POSE Sparkling Brut Blanc de Blancs – fyndmässigt...
Blossa 2023 – här är årets smak
Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Hem / En kaffenörd provar Kafferosteriet Koppars Mellanrost No 2

En kaffenörd provar Kafferosteriet Koppars Mellanrost No 2

av Boxtoppen januari 9, 2018
januari 9, 2018
81

Är det viktigt för dig, hur ditt kaffe smakar? Eller är det en dryck som mer går på slentrian där den egentliga orsaken till ditt kaffesörplande är koffeinintaget? Kaffet är sannolikt den viktigaste och mest sociala drycken som svensken samlas kring, på de dagliga fikarasterna, i hemmet, vid mötet med vännen på stan, som avslut på en bättre middag. Personligen så bryr jag mig onekligen om kaffebönornas kvalitet – och jag vet precis när detta blir som tydligast.
Av. Niklas Jörgensen 

Jag är en kaffenörd. Min kaffeutrustning består av tre viktiga pjäser; kaffekvarnen Isomac Granmacinino, bryggmaskinen Moccamaster och så den halvautomatiska espressomaskinen Francis Francis X1. Den likasinnade känner säkerligen igen sig i ovan nämnda samling och vet samtidigt att det inte bara är att göra en kopp kaffe på morgonen, utan det kan lätt ta sin lilla stund. Vilket ofta innebär att de flestas uppfattning om att kaffe och tidig morgon hör ihop, de facto blir ett steg jag står över. Kaffe får nämligen gärna utvecklas till något av en ritual för min del och det essentiella vid kaffedrickandet är njutningen av en färskmalen kopp. Helgen är således det ultimata tillfället att njuta kaffe när tiden ofta är mer generös. Eller kvällarna för den delen.

De två faktorer som är mest väsentliga för hur jag uppfattar ett kaffe är aromerna i doften samt mjukheten i smaken. Men mjukhet får gärna vandra hand i hand med kaffebönans naturliga syra, som den etiopiska arabicabönans. Till espressomaskinen är syditaliensk rostning favoriten. Detta då det passar så otroligt bra samman med blott en liten sked socker. Det liksom rundas av på ett fint vis samtidigt som nyanserna lyfter. Dessutom är creman oftast rikare i denna rostning (större dos av robusta-bönan) vilket också passar till ett stänk sötma.

I samband med att jag startade på Livets Goda så kom jag i kontakt med det relativt nystartade Kafferosteriet Koppar och fick provat deras färskrostade kaffe. Något som resulterat i två stående prenumerationer på kaffe som skickas hem i brevlådan var 14:e dag. Etiopiska hela bönor samt ett kuvert med malda bönor av typen arabica mellanrost.

Färdigmalda bönor i 500 gramspaket från livsmedelsaffären har sällan varit favoriten. Oftast har de tappat fräschör så otroligt fort, om de ens haft den och det är när en sådan kopp dricks som jag inser att kaffe handlar om så mycket mer. Vinvännen i mig blir lika besviken på ett oinspirerat kaffe där ofta beskan tar överhand; för att inte tala om den där mer flyktiga syran som inte är så charmig den heller. Inte konstigt folk häller en massa mjölk i kaffet.

Fast jag gillar Koppar’s take på malda bönor, även om det fanns en viss skepsis i början. Rostas på måndagen, vilar ett tag innan det mals, förpackas och skickas ut under onsdagen i ett specialkuvert som håller kaffet fräscht.

Mellanrostvarianten No 2 som trillar ner i brevlådan är ett specialkaffe gjort på arabicabönor från Syd- och Centralamerika och det har en fin sammansatt arom med toner av kakaoböna, torkade hallon, rostade nyanser, kanel och ett stänk tobak. Smaken är relativt fyllig men med återhållsam syra, fin sötma och mjukhet. Den lilla kakaotonen följer med till smaken och det finns även en liten kolaton, jordighet och en svag rökighet. Ett elegant kaffe som lämnar en behaglig eftersmak länge i gommen. Precis som det ska vara.

Rostningskulturen blir allt mer spännande i Sverige och bland flera aktörer så är onekligen Kafferosteriet Koppar värt att bekanta sig med.

Mer om Kafferosteriet Koppar finner ni på deras hemsida här, och vill du läsa mer om deras prenumerationstjänst Kaffebrevet så finner ni det här.
Tidigare artiklar
Nya provade boxar
Nästa artikel
Fler provade boxar

LIKNANDE ARTIKLAR

100 % grön produktserie när Pinnvinet-boxen blir ekologisk

En god jul från Tegnér & Son

Trots skenande priser – svenskar slänger mat för...

Blossa 2023 – här är årets smak

Karins Veranda – en nyhet

Relax Rieseling lanseras på magnumflaska 11 september

Sämre tider påverkar våra köpvanor

Nå årgång på fasta hyllan – LealeTerre Siciliane...

MASIA Cava Reserva Brut

Rio Maggio – Fast lansering i samtliga systembolagets...

FLER RECEPT

  • Pankofriterade blåmusslor, Portabella, svartkål & en kräm på blomkål & jordärtskocka

  • Sushi på lättrökt salmalax, wasabimajonnäs, sriracha & rostad lök möter charmant grüner veltliner

  • Smörstekt rågbröd toppat med avokado, sobrasada & bladpersilja i härligt möte med Karl Fredriks Rosé!

  • Långbakad fläskkarré, rostade rotfrukter, såsreduktion & italiensk generositet i glasen

  • Lamminnerfilé, primörer, vit bönkräm & sicilianskt rött i glasen

ARTIKLAR

  • 100 % grön produktserie när Pinnvinet-boxen blir ekologisk

  • En god jul från Tegnér & Son

  • Trots skenande priser – svenskar slänger mat för nära 800 kr varje månad

  • Blossa 2023 – här är årets smak

  • Karins Veranda – en nyhet

Kontakta Boxtoppen

  • - Maila oss på info(at)boxtoppen.se
  • - Annonsering: christoffer(at)boxtoppen.se
  • - Webbmaster: Tecken 1 AB
  • Copyright 2014-2023.

Populär läsning just nu

  • 1

    Scarlett Dark – härligt generöst rött från Spanien

    september 20, 2023
  • 2

    To The Nines – högt betyg till spännande rödvinsnyhet från en av Portugals främsta!

    september 19, 2023
  • 3

    100 % grön produktserie när Pinnvinet-boxen blir ekologisk

    september 21, 2023

Om Boxtoppen

Idén med Boxtoppen är att sprida kunskap om vin i allmänhet och boxviner i synnerhet på ett lättbegripligt och trevligt sätt till alla som har ett vinintresse. Oavsett om du är aktiv munskänk och provat vin i 50 år eller är en yngre konsument med ett nyligen väckt intresse för vin kommer det finnas spännande läsning om aktuella lanseringar och gamla trotjänare.

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

LÄS OCKSÅx

B som i blommigt ungdomlig, B som...

Tre portugisiska skatter från João Portugal Ramos

Silvermedalj till Black Tower Riesling Club Edition...