Premiär för Periquita Reserva 2014!

Topprankad trotjänare i ny årgång!

Periquita har blivit synonymt med kvalitet för rödvinälskare världen över. Och när Periquita Reserva lanserades i Sverige för åtta år sedan var succén ett faktum. Toppbetyg från internationella kritker – senast 90 poäng av amerikanska Wine Enthusiast – och alltid på pallen när det gäller att utse mest prisvärda vin. Nu kommer Periquita Reserva i nya årgången 2014.

Portugisiska Periquita Original är ett av vinvärldens äldsta och mest framgångsrika varumärken. I Sverige har Periquita funnits på Systembolaget sedan 1979, utan avbrott! När Periquita Reserva lanserades 2008 var ambitionen att göra ett vin som skulle kombinera drygt 150-årig tradition med modernt vinmakande – en Periquita ”extra allt”. Att ett vin i den här prisklassen får 90 poäng är inte bara mycket ovanlig utan visar också det svenska vinköpare snabbt upptäckte – Periquita Reserva är ett av de särklassigt mest prisvärda röda vinerna på Systembolaget, både på flaska och i box.

Periquita Reserva sticker ut i mängden av strömlinjeformade viner genom sin karaktärsfulla stil och höga kvalitet, vilket bidrog till att producenten José Maria da Fonseca för några år sedan vann Allt om Mats prestigefyllda pris ”Gyllene glaset”. Den tydliga identiteten skapas med hjälp av endast inhemska druvor (Castelão, Touriga Nacional och Touriga Francesa) som efter en dryg veckas jäsning lagrats på franska och amerikanska fat i åtta månader. Nu lanseras 2014 och chefsvinmakare Domingos Soares Franco är mycket nöjd med årgången:

“2014 had a stable and normal growing season without high temperatures even during summer (always on the low 30ºC). This gave lots of minerality to the wines, very good colors and balance, good acidity, elegancy and structure.”

Periquita Reserva i årgång 2014 är ett rikt och generöst vin med inslag av björnbär, blåbär, rostade fat, kakao och viol i doft och smak. Elegant och balanserat och färdigt att servera till rätter av nöt, gris eller lamm. Samtidigt med spännande utvecklingsmöjligheter för den som vill lagra upp mot fem år. Även det är mycket ovanligt för ett vin med så måttlig prislapp!

Nr 2560 Periquita Reserva 2014, 75 cl, 89 kr

Nr 2560 Periquita Reserva 2014, BiB 300 cl, 249 kr