Som vi tidigare skrivit om på Boxtoppen så är korrelationen mellan kvalitet och pris sällan så anmärkningsvärd som när det kommer till spanskt mousserande och cava från Katalonien, Spanien. Få, om ens något mousserande vin levererar på så hög nivå sett till prislappen och ibland undrar man nästan om det verkligen stämmer. I våra glas idag har vi nyheten Gran Castelo Blanc de Blancs Brut från just Katalonien och närmare bestämt Penedés.
Klimatet i Katalonien är väl influerat av Medelhavet där det är varmare längst kusten och torrare och något svalare inåt landet. Den varma solen ger således fin mognad i druvorna och skapar en fyllig druvjuice, vilket inte minst märks i nyheten här, som är tillverkad enligt charmat-metoden, vilket innebär att druvorna jäser i trycktank vilket ger ett bubbel som har mer likheter med prosecco. Druvblendens recept är för området klassisk med druvorna macabeo, xarello och parellada.
Boxtoppen om Cuvée Castelo Blanc De Blancs Brut
Startskottet är inbjudande där en aromatisk fruktighet med tropiska nyanser tar tag i vindarna. Moussen är fyllig med små, delikata bubblor och gomseglets receptorer fångar upp ett brett spektrum av gula frukter såsom mandarin, apelsin, persika och melon, flankerat av passionsfrukt, äpple, litchie och päron. Den finstämda sötman lieras med en citrus- och limesyrlig fräschör, vilket bygger upp en ren och balanserad struktur tillsammans med läckert mineraliska legeringar och aptitretande torrt avslut. Väldigt attraktivt och charmerande bubbel som gjort för kommande högtider.
Betyg: 4,5
Välkomstbubbel, till småplocket, charkbrickan eller varför inte till en Toast Skagen. Cuvée Castelo har ett brett användningsområde och byter även med fördel ut det vita vinet till rätter på vit fisk eller skaldjur.