Här har vi en elegant tolkning av den klassiska Wallenbergaren, där fisk och skaldjur ersätter kalvfärs och serveras med krispigt spritsat potatismos, syrlig picklad rödkål och marinerad pak choi – en rätt som passar perfekt till halvtorra Relax Riesling.
Havets Wallenbergare – ingredienser
WALLENBERGARE
400 g laxfilé (eller annan fast fisk som torsk eller sej)
200 g färska räkor (skalade)
2 äggulor
2 dl vispgrädde
1 msk citronsaft
Salt och vitpeppar
Ströbröd för panering
Smör att steka i
POTATISMOS
800 g potatis (mjölig sort som King Edward)
50 g smör
1 dl mjölk
2 äggulor
Salt och vitpeppar
MARINERAD PAK CHOI
2 st pak choi
3 msk olivolja
2 msk japansk soja
1 msk citronsaft eller äppelcidervinäger
Salt och peppar
RUCCOLASALLAD
70 g ruccola
1 msk olivolja
1 tsk citronsaft
Salt och svartpeppar
PICKLAD RÖDKÅL
200 g rödkål
1 dl vatten
0,5 dl ättika (12%)
0,5 dl socker
1 tsk salt
Så gör du:
Picklad rödkål (görs i förväg):
Strimla rödkålen fint. Koka upp vatten, ättika, socker och salt i en kastrull. Lägg rödkålen i en skål och häll den varma lagen över. Låt stå minst 1 timme, gärna över natten för mer smak.
Potatismos
Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten tills den är mjuk. Pressa potatisen och blanda med smör, mjölk och äggulor. Smaka av med salt och vitpeppar. Spritsa moset på en plåt med bakplåtspapper i små toppar. Grädda i ugnen på 225°C i 10-15 minuter tills de får en gyllene och lätt bränd yta.
Havets Wallenbergare
Mixa lax och räkor i en matberedare tills det blir en slät smet. Tillsätt äggulor, citronsaft, salt och vitpeppar. Tillsätt grädden lite i taget medan du fortsätter mixa till en jämn smet. Forma smeten till biffar och vänd dem i ströbröd så de täcks ordentligt. Stek biffarna i rikligt med smör på medelvärme, ca 3-4 minuter per sida tills de är gyllene och genomstekta.
Marinerad Pak Choi
Skär pak choi i stavar. Blanda olivolja, soja och citronsaft. Lägg pak choi i marinaden och låt dra i minst 15 minuter.
Ruccolasallad
Skölj ruccolan. Blanda med olivolja, citronsaft, salt och peppar precis innan servering.
Servering
Lägg upp havets wallenbergare på tallrikar tillsammans med det krispiga potatismoset. Lägg till den marinerade pak choien och ruccolasalladen. Toppa allt med picklad rödkål för en frisk, syrlig kontrast.
Relax Riesling 2023
Rheinhessen / Tyskland / Schmitt Söhne / 750 / 7230 / 79 kr
Finns även på magnum med nummer 57339 (1500 ml) 179 kr
Här har vi ett friskt och uppiggande vin med en härlig skärpa och renhet i frukt noterna. I doften möts vi av tydliga nyanser av stenfrukter, där päron och persika tar täten, flankerat av fläderblommor, citrus och vinbärsblad som kompletterar och skapar en harmonisk helhet. Smaken är charmigt halvtorr, med en uppfriskande syra som framhäver både citrus- och stenfruktsnoterna på ett balanserat sätt. Avslutet är fräscht och lätt, vilket gör detta till en angenäm och lättillgänglig riesling för alla som uppskattar en välavvägd och njutbar vinupplevelse.
Kombinationen
Den saftiga och smörstekta Wallenbergaren möter här rieslingens friska stenfruktskaraktär, där persika och päron lyfter fram fiskens lena textur. Picklad rödkål adderar en syrlig friskhet som balanserar den halvtorra rieslingen. Pak choiens soja- och citrustoner harmonierar med vinets livliga fläderblommiga inslag, vilket skapar en fräsch, rund och lekfull upplevelse vid bordet.
Hitta vinet på ditt närmsta Systembolag HÄR