Hemlagad pizza: Vi älskar att laga pizza hemma! Alla kan vara med och förbereda och man når rätt strålande resultat utan dyra investeringar i form av pizzaugn även om ett pizzastål inte ska underskattas. Här har vi gräddat vår pizza och toppat med hemsvängd tomatsås och favorittillbehör i form av tunn salami brianza, rödlöksringar, champinjoner och säsongens mangoldblad. Till det en ekologisk nyhet i pappförpackning och som matchar pizzan perfekt; den charmant rustika Rio Maggio från vinregionen Marche.

Hemlagad pizza
Hemlagad pizza: Så här gör du – recept för två pizzor
Hemligheten i en bra pizza sitter i detaljerna. Som en bra deg, en tomatsås med såväl syra som sötma, toppning och såklart mozzarella. Och hög värme!
Deg
1 pkt jäst
6 dl mjöl, mixa durum (tipo-00) och manitoba cream
2,5 dl vatten
Salt, olivolja
Tomatsås
1 burk konserverade tomater av bättre klass, gärna San Marzano
En skvätt vin (det du kommer dricka)
Olivolja
Bladpersilja
1 tsk socker
Salt, svartpeppar
Toppning
Tunt hyvlad salami, vi valde brianza för dess köttiga smak
Rödlök i tunna skivor
Champinjoner i tunna skivor
Ett par mindre mangoldblad
Bladpersilja
Mozzarella, 250 gram
Gör så här
Börja med att sätta degen. Ett bra mjöl är a och o och vi väljer tipo-00 utblandat med manitoba cream. Ta nästan ett helt paket jäst när du blandar ut med fingervarmt vatten, salt och två-tre matskedar olivolja för då får degen en boost och jäser snabbare. Har du gott om tid så drar du ner på jästmängden. Rör i mjölet och tillsätt eventuellt mer om så behövs. Låt vila med handduk över.
Börja göra tomatsåsen. Koka upp tomatburken med olivolja, salt, socker, peppar och riv ner en näve färsk persilja. Ha i en skvätt vin och låt puttra samman under cirka 20–25 minuter under lock. Reducera in något sista tiden utan lock så att du har en tomatsås som inte är rinnig.
Sätt ugnen på max temperatur.
Toppningen kräver lite förberedelse för att du inte ska råka ut för en degig pizza. Låt mozzarella rinna av ordentligt och skiva upp den i slantar som du lägger på hushållspapper. Vänd slantarna så bägge sidor förlorar vätska. Skiva löken och bryt ut till ringar. Champinjon och salami ska likaså vara tunna. Sätt ugnen på högsta effekt. Börja knåda ut två pizzabottnar när du ser att degen lyft. De brukar vara redo efter cirka en timmes jäsning. Självklart kan du förbereda detta i förväg och låta jäsa långsamt också. Mjöla arbetsytan och jobba ut pizzan med händerna, kavla inte. Det gör inget om pizzorna inte blir perfekt runda. Spara en något tjockare kant på pizzorna. Lägg på mjölad plåt och bre på din tomatsås. Lägg på mozzarella och toppa med salami, lök, svamp och mangoldblad. Ställ överst i ugnen och använd varmluftsfunktionen. Vi har använt en pizzastålplåt. Är du orolig för att din pizza ska bli degig så är tipset att först grädda pizzabotten med tomatsås två-tre minuter och sedan ta ut och toppa med resten och grädda vidare. Det handlar om att inte sänka temperaturen i degen. När du har fin yta så ta ut pizzorna och låt svalna något innan servering. Strö över persilja. Dela den första pizzan medan den andra åker in i ugnen.
Vinet
Rio Maggio, Marche, Italien
Nr. 13074, 750 ml, 14%, 89 kr, Restsocker mindre än 0,3 g/100 ml, 4 av 5 Boxtoppen-poäng
Här bjuds vi en blend på de två mest odlade blå druvsorterna i Italien; montepulciano och sangiovese där den förstnämnda dominerar vinet. Blomörtiga anslag, körsbär och köttiga plommon möter i doften tillsammans med en kryddig anstrykning från faten. Det är ungt, livligt och precis så där robust inbjudande som man vill ha det för den rätta autentiska känslan. Smaken drar mot det fylligare utan att vara det, den röda bärfruktigheten är juicy men har likväl de två druvornas rätt påtagliga strävhet med ett visst stänk av körsbärskärv skalstramhet. Det örtiga från doften fortsätter i smakprofilen och följer med i det ungdomligt torra och friskt bäriga avslutet. Rio Maggio är inte bara ett klimatsmart val, det är ett gott sådant dessutom med mycket ursprungskänsla!
Matchningen
Vi dricker vårt röda lätt kylt och upphällt i karaff för än mer passande möte med pizzan. Vinets robusta karaktär är precis den känslan vi vill få fram till maten och det finner omedelbart sin samhörighet med pizzasåsens tomatsyrlighet, den feta osten och sältan från salamin. Urgott!
Vinet finner du på Systembolaget HÄR
