Cava är det spanska mousserande vinet som görs enligt den traditionella champagnemetoden men med spanska druvsorter som hanterar det varmare klimatet. Nyheten Villaro & Flores Cava Brut byggs på de klassiska druvorna där macabeo dominerar med 90%, stöttat av parellada, och resultatet är imponerande, speciellt med den ringa prislappen i åtanke. Och som vi konstaterat förut, få mousserande viner i världen kan konkurrera med cava och leverera kvalitet för under hundralappen.
Bakom Villaro & Flores Cava Brut finner vi Bodegas Lopez Morenas som grundades redan 1943, då ett litet traditionellt vineri. Sedan dess har framgången varit konstant och idag är man ett stort företag som äger vinerier och vingårdar i stora delar av landet. Idag är det tredje generationen – Manuel Lopez Morenas – som styr skutan och som sedan 2002 fått utmärkelsen ”National Entrepreneur of the Year” hela fem gånger. I våra glas: Villaro & Flores Cava Brut.

Boxtoppen om nyheten Cava Villario & Flores Brut
Nytillskott på cava-himlen, tillverkat på den traditionella metoden och uppbyggd av druvorna macabeo och parellada, vilket här serverar en ganska ursprungstypisk stil, fräscht och nyanserat i en torrt stöpt form. Cavan drar sig i fruktalliansen av floralt slipade persikor, grapefrukt, mogna päron, mandarin och melon med inslag av stenrökigt, kalkiga citrusyttringar. Lite brödbak noteras, likväl som kryddigt dragna tanniner och en finstämt smeksam mousse som lägger edge på slutspelet. Tacksam och generös i sin stil men med bibehållen stramhet och fräschör vilket bäddar för vänskap i vårvärmen.
Poäng: 4,5 av 5

Villario & Flores Brut är en cava som lyfter till mat och då gärna till rätter med viss sälta, gärna till förrätten med färska räkor eller till småplock där luftttorkad skinka ingår. Serveras vid 8–10 C.
Cavanyheten har artikelnummer 76233 (750 ml, 11,5%) och kostar ödmjuka 87 kr. Vinet beställer man till föredragen butik här.
