Pizza bianca är en favorit hos oss då den är så vinvänlig, inte minst när vi har bubbel i glasen. Pizzabotten gör du som vanligt men sedan brer du på crème fraîche i stället för tomat och det ger en ljuvlig syrlighet som kontrasterar sältan i toppingen och Västerbottenosten. Till den välsmakande aptitretaren serverar vi synnerligen prisvärda cavanyheten Pata Negra Semi Seco som passar förträffligt till pizzan!

Recept – 2 pizzor
Pizzadeg
4–5 dl mjöl av typen tipo-00
2 dl ljummet vatten
Drygt ett halvt paket jäst
Olivolja, havssalt
Fyllning
1 burk crème fraîche
150 gram Västerbottenost
1 rödlök
1 knippa färsk gräslök
Zest från en citron
1 burk stenbitsrom
Salt, peppar, olivolja
Börja med att sätta degen vilket du kan göra långt i förväg. Smula jästen, addera en halv tesked havssalt, ett par matskedar olivolja och sedan ljummet vatten (38 C). Rör ut jästen och ha sedan i mjölet. Mängden är alltid svår att exakt säga men du märker när du jobbar med degen. Knåda och låt sedan jäsa i bunke under duk.
Sätt varmluftsugnen på 225 C. Finhacka rödlöken, riv citronzesten och hacka gräslöken. Baka ut två pizzabottnar. Tipset är att grädda en åt gången så vänta med att lägga topping på pizza nummer två. Börja med att bre ut crème fraîche på pizzabotten. Strö sedan över riven Västerbottenost. Grädda i ugnen på bakplåtspapper högt upp. Räkna med 7–8 minuter. Ta ut och gör sedan samma med pizza nummer två. Lägg på rödlök på första botten men vänta någon minut innan du adderar klickar av crème fraîche samt stenbitsrom; detta för att det inte ska rinna ut. Toppa med citronzest och gräslök samt riv ett varv med svartpepparkvarnen. Upprepa proceduren med pizza nummer två medan den första serveras.
Vinet
Pata Negra Semi Seco, Cava, Spanien
Nr. 53268, 750 ml, 11,5%, 79 kr, 4 av 5 Boxtoppenpoäng
Cavan Pata Negra hämtar namninspiration från den lyxigaste av de spanska lufttorkade skinkorna och faktum är att vinet hanterar köttets fetma och sälta lysande med sin fräschör, lilla sötma och syra. Här har vi en cava på de klassiska druvsorterna xarel-lo, macabeo och parellada som fått sin andra jäsning i flaska, den klassiska metoden helt enkelt. Semi Seco indikerar att det finns en sötma involverad vilket ger vinet en halvtorr karaktär men som bärs upp fint av syran som får vinet att upplevas torrare. Doften kommer med välkända cava-attribut som grillad citron, grapefrukt, örtighet och mogna gula stenfrukter, markörer som vi också fångar upp i den fräscha gomkänslan där krämiga bubblor smeker förtjänstfullt. För 79 kronor är det här inget annat än ett mycket bra cava-köp!
Matchningen
Det här är så fräscht och vi älskar hur sältan i pizzan jobbar med cavans rondör. Dessutom syrligheten från crème fraîche och citronzest lyfter smakerna i bubblet och vi får ett oerhört harmoniskt möte mellan mat och dryck.
