Carpaccio med färska örter: Den italienska klassikern carpaccio som görs på tunt skuren rå oxfilé är en lyxig förrätt och som men sina milda och eleganta smaker passar perfekt tillsammans med ett rött vin som gärna får ha lite mognad. Karl Fredriks Rioja antar den utmaningen med bravur. Här accentuerar vi de vinvänliga tonerna med färska örter, skippar den beska rucolan och ringlar en vitlöksdoftande olivolja över.

Carpaccio med färska örter – Recept – 4 personer
300 gram oxfilé
Färska örter, vi valde basilika, dragon, salvia och persilja
Olivolja med vitlök
Rostade solrosfrön eller pinje
Parmesanost
Havssalt, svartpeppar
Frys oxfilébiten så att du lättare kan skiva lövtunna skivor. Banka sedan ut dem så att de nätt och jämnt hänger samman. Strö havssalt på serveringstallriken och täck sedan med köttet, ca 75 gram per servering. Knoppa av örtblad och addera på toppen och strö sedan över grövre bitar av parmesanost. Vi har toppat rätten med torrostade solrosfrön som har en mer nötig karaktär vilket passar vinet. Avsluta med den smaksatta olivoljan och eventuellt lite färskmalen svartpeppar.
Vinet
Karl Fredrik Rioja Crianza 2018, Spanien
Nr. 57224, 750 ml, 14%, 120 kr, <0,3 g/100 ml restsötma, 4 av 5 Boxtoppen-poäng
Vi har en klassisk Rioja i glasen, ett vin som doftar av kryddiga fat där vanilj, rostade kaffebönor och tobak står för intrycken tillsammans med mörka bär, plommon och körsbär främst men även en hint av svarta vinbär. Fuktigt läder och en diskret violton kan också förnimmas. Smaken ger oss ett medelfylligt vin med följsamma tanniner, mörkbärigt stram frukt, tobak, stenkällare, frisk syra och ett torrt, värmande kryddigt avslut.
Rioja & Carpaccio
Milda eleganta smaker, nötighet, sälta och fräschör i det örtiga skapar en perfekt grund för Karl Fredriks Rioja att spinna vidare på och med vitlökssmaksatt olivolja ringlad över blir det hela till ett väldigt samspelt och harmoniskt möte. En perfekt start på middagen!
Vinet finner du på Systembolaget HÄR >>