Appassimento är produktionsmetoden vi kanske främst associerar med norra Italien och Valpolicella, men även i södern används förfarandet där druvorna får hänga på vinstockarna väldigt länge vilket gör att de torkar och får en hög koncentration av socker; något som skänker mustigt fylliga och värmande viner. Nyligen presenterades vinet Appassinero Appassimento på Systembolagets beställningssortiment, ett rött vin från Italien som, vilket tydligt framgår av namnet, tillverkats enligt denna process.
Vinet, som är Systembolagets lägst prissatta box i segmentet, har till största delen, efter jäsning och fermentering, fått sin lagring på ståltankar, men en liten del har lagrats gamla barriquer under ett par månader.
Boxtoppen provar Appassinero Appassimento
Som brukligt med denna produktionsmetod så finner vi en generöst driven fruktprofil där vindar av björnbär, körsbär, plommon, bigaråer, russin och svarta vinbär lieras med chokladnotade spår av kaffe, lättsamt puffad tobak, torkade örter och lavendel med vaniljdragna dyningar. Ett visst motstånd uppdagas i tanninerna vilket sammanfogas med krydda och apelsinzestig syra som förtjänstfullt skänker stadga och struktur i vinet. Vänner av stilen kommer att falla för denna box intågande och onekligen är det dessutom ett väldigt sympatiskt pris, det mest sympatiska i klassen till och med.
Poäng: 4 av 5

Serverat svalt så kommer vinets frikostiga karaktär och sötma komplettera lagrade hårdostar och charkuterier perfekt, eller för den delen pastarätter där sälta och krydda är mer närvarande.
Nyheten har artikelnummer 79088 och kostar 199 kr (3000 ml, 14,5%) och finns tillgänglig på beställningssortimentet.
Du beställer den till önskad butik här