Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Hem / Tournedos och Gran Castillo – fransk tradition möter spansk värme

Tournedos och Gran Castillo – fransk tradition möter spansk värme

av Boxtoppen januari 9, 2025
januari 9, 2025
81

Tournedos är en fransk kulinarisk klassiker, känd för sin sofistikerade kombination av mör oxfilé och smörig foie gras. Den har genom historien varit en symbol för lyx och smakfull perfektion. Här serveras rätten med smörstekt portobello, mustig rödvinssås och ljummen sofrito, och lyfts ytterligare av Gran Castillo, ett ekologiskt tempranillovin från Spanien. En servering som förenar fransk tradition med spansk värme och generositet.

 

TOURNEDOS OCH TILLBEHÖR
Ingredienser för 4 personer
4 tournedos (ca 150-200 g per bit)
4 skivor foie gras (1 cm tjocka)
2 stora portobello-svampar (skurna i 1 cm stora bitar)
2 msk smör (för stekning)
Salt och svartpeppar

RÖDVINSSÅS
3 dl rött vin
1 dl oxbuljong (koncentrerad eller fond utblandad med vatten)
1 schalottenlök (finhackad)
1 msk smör
1 tsk socker
1 msk tomatpuré
2 msk cognac
Salt och peppar

SOFRITO
4 mogna tomater (hackade)
1 röd paprika (hackad)
1 gul lök (finhackad)
2 vitlöksklyftor (finhackade)
2 msk olivolja
1 tsk paprikapulver
Salt och peppar

Så gör du:

Sofrito
Hetta upp olivolja i en stekpanna på medelvärme. Fräs lök och vitlök tills de är mjuka och doftande. Tillsätt hackad tomat och paprika. Låt puttra i ca 15 minuter tills blandningen reduceras och blir tjock. Krydda med paprikapulver, salt och peppar. Håll sofriton ljummen.

Rödvinssås
Smält smör i en kastrull och fräs schalottenlök tills den är mjuk. Tillsätt socker och tomatpuré, och låt karamellisera lätt. Häll i rödvinet och låt det reducera till hälften.
Tillsätt buljong och låt såsen småkoka i 10 minuter. Rör ner cognacen och smaka av med salt och peppar. Sila såsen om du vill ha den extra slät.

Portobello
Smält smör i en panna på medelvärme. Stek portobello-bitarna tills de är gyllenbruna och mjuka. Krydda med salt och peppar.

Tournedos och foie gras
Krydda tournedos med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna med lite smör på hög värme. Stek köttet 2–3 minuter per sida för medium rare, längre om du föredrar det mer genomstekt. Låt köttet vila under folie. I samma panna, stek foie gras-skivorna snabbt, ca 30 sekunder per sida, tills de är gyllenbruna.

Servering
Placera tournedos på tallrikarna. Lägg stekt foie gras ovanpå varje tournedos. Fördela den stekta portobellon bredvid köttet. Häll rödvinssås över köttet eller servera den vid sidan av. Avsluta med ljummen sofrito runt omkring.

Gran Castillo Rocio Tempranillo Organic 2023

Kastilien-La Mancha, Spanien nr 70351 (3000 ml), 13,5%, 239 kr, 4 av 5p
Gran Castillo är en ekologisk röd nyhet på Spaniens nationaldruva tempranillo, som skänker ett solvarmt och omfamnande intryck där såväl mörka vindar av plommon och körsbär ger sig tillkänna, precis som ljusare jordgubbar och smultron. Utspelet är smeksamt med små noter av vaniljsmekta fat, lakritskryddig touch och lätt örtighet. Lättsamma tanniner gör sig hörda och bär upp frukten fint och skänker fräschör och styrning i vinets kurs, tillsammans i ett noterat torrt framförande som bär hela vägen till avslutet. Ett lättsamt, lättgillat och generöst vin för vinterns stunder.

Kombination:
Det här är en riktigt generös smakkombination. Vinets mörka toner av plommon och körsbär smälter sömlöst samman med det möra köttet och såsens fyllighet, medan de ljusare inslagen av jordgubbar och smultron ger en frisk kontrast till portobellons jordiga smaker. Fatens mjuka vaniljtoner och lakritskryddiga touch kompletterar sofritons värme, och vinets lätta tanniner balanserar helheten med precision och elegans. Gran Castillo är det självklara valet för en middag som förenar lyx och gemytlighet.

Vinet finner du på Systembolaget HÄR

Tidigare artiklar
Il Capolavoro Bianco – imponerande vitt på box från Italiens klack
Nästa artikel
Halmstad Brygghus – Ny pilsner på burk

LIKNANDE ARTIKLAR

Pulled pork burgare till australiensiska Maze

Pålitlig trotjänare i ny årgång – McManis Petite...

Ny årgång av den ekologiska tvålitersboxen Morra Alta...

Oui Oui Rosé – sommarkänsla från Ungern

Chilenskt rött till stekt flap, asiatisk vitlökssås och...

Nyhet från Årets Vinhus 2024 – Umani Sangiovese...

Skagenröra och sauvignon blanc från Australien

Tequilan Buen Vato revolutionerar Systembolaget – världens första...

Galitos – en stark nyhet från portugal

Siciliansk spaghetti Pomodoro möter Fontanafredda i ett utsökt...

FLER RECEPT

  • Pulled Beef med fräsch örtsallad, grillade grönsaker och charmerande rött

  • Pankofriterade blåmusslor, Portabella, svartkål & en kräm på blomkål & jordärtskocka

  • Sushi på lättrökt salmalax, wasabimajonnäs, sriracha & rostad lök möter charmant grüner veltliner

  • Smörstekt rågbröd toppat med avokado, sobrasada & bladpersilja i härligt möte med Karl Fredriks Rosé!

  • Långbakad fläskkarré, rostade rotfrukter, såsreduktion & italiensk generositet i glasen

ARTIKLAR

  • Casal Garcia White Sangria – njutbart nöje

  • Casino online: Utforska Virtuella Sportspel år 2025

  • I dag släpps nyhet från Gibson’s – en färdigblandad Gin & Tonic

  • Codorníu Zero Sparkling

  • Nyhet från Årets vinhus 2024 – Umani Ronchi lanserar sin första box

Kontakta Boxtoppen

  • - Maila oss på info(at)boxtoppen.se
  • - Annonsering: christoffer(at)boxtoppen.se
  • - Webbmaster: Tecken 1 AB
  • Copyright 2014-2024.

Populär läsning just nu

  • 1

    Casino online: Utforska Virtuella Sportspel år 2025

    juni 12, 2025
  • 2

    Nyhet! Château Bois-Cardon Médoc 2021 i PET

    augusti 31, 2022
  • 3

    Byron Bay Sauvignon Blanc – aptitretande och charmerande

    maj 27, 2025

Om Boxtoppen

Idén med Boxtoppen är att sprida kunskap om vin i allmänhet och boxviner i synnerhet på ett lättbegripligt och trevligt sätt till alla som har ett vinintresse. Oavsett om du är aktiv munskänk och provat vin i 50 år eller är en yngre konsument med ett nyligen väckt intresse för vin kommer det finnas spännande läsning om aktuella lanseringar och gamla trotjänare.

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

LÄS OCKSÅx

En spanjor, en amerikan, ett Superfynd

Coteaux d’Aix en Provence kvar i topp

Matvänlig roséprosecco till elegant sparrisservering