Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Hem / Långbakad fläskkarré, rostade rotfrukter, såsreduktion & italiensk generositet i glasen

Långbakad fläskkarré, rostade rotfrukter, såsreduktion & italiensk generositet i glasen

av admin januari 18, 2023
januari 18, 2023
562

Mat som får jobba många timmar i ugnen, där allt du behöver göra är att ösa lite då och då, måste vi erkänna är rätt oslagbart. Till vår fläskkarré i bit som fått gå på låg temperatur i fyra timmar serverar vi ett ytterst passande ekologiskt rött vin, det generöst kryddvärmande syditalienska Epicuro Zinfandel!

Serverar 4 pers:

KÖTTET
• En bit fläskkarré i bit, drygt ett kilo
• 1 citron
• 2 gula lökar
• 2 vitlöksklyftor
• Persilja
• Salt, peppar, chili, olivolja, rörsocker, vitt vin

ROTFRUKTER
• 4 större potatis
• 1 rejäl bit rotselleri
• 4 palsternacka
• 1 vitlöksklyfta
• Panko, salt, peppar, persilja, olivolja, ost (vi valde en spansk fårost)

 

Gnid in köttet i saften från citronen, hacka löken i klyftor och lägg runt om i en plåt och grovhacka vitlöken som du också adderar till ugnsformen. Salta och peppra steken, ha över persilja, lite finhackad röd chili och avsluta med att strö lite rörsocker på toppen för karamelliseringen. Låt gå i ugnen i mitten och alternera temperaturen. Starta runt 140 C och mot slutet när du vill ha mer yta, sista timmen, är du på 160 C. Ös mellan varven.

Vätskan från köttet fångar du upp och häller över i en kastrull när det är en timme kvar. Addera lite vitt vin och låt reduceras ner.

Klyfta upp rotfrukterna och lägg på en plåt. Ha över grovhackad vitlök, persilja, olivolja, salt och peppar. Snåla inte med oljan. När det är runt två timmar kvar av köttet så ställer du in plåten och låter rotfrukterna bakas långsamt. Sista timmen adderar du 1–2 matskedar panko till grönsakerna.

Skiva upp köttet, addera rotfrukter, ringla över såsreduktionen och riv lite ost över anrättningen.

 

2020 Epicuro Zinfandel

APULIEN, ITALIEN
ART.NR. 2326, 3000 ML, 14,5%, 269 KR, O,7 G/100 ML SÖTMA, 4/5 POÄNG

Det ekologiska Epicuro kommer från det solvarma Apulien i Italiens sydöstra hörn och här stortrivs druvan primitivo som vi även känner till under namnet zinfandel. Här bjuds vi en stor och generös doft med solens värmande inslag i den mörka bärfrukten där inte minst plommon sticker ut och torkade fruktinslag, uppbackat av kryddiga toner, choklad och lakritsrot. Smaken är gomfyllande, uppvisar en liten rondör samt motstånd i tanninerna. Kryddigheten återvänder och vi förnimmer toner av katrinplommon, tobak och choklad som följer med i den lätt citrussyrliga och värmande finishen.

MATCHNINGEN
Att kalla kombinationen bulls eye är inte att överdriva; här handlar det om balans och samstämmighet men ändå finns det parametrar som får matchningen att sticka ut. Karamelliseringen av köttet och sältan som uppstått i kött och såsreduktion fångas upp av vinets rondör och fyllighet och särskilt när vi kyler Epicuro så blir fräschören tillsammans maximal.

Tidigare artiklar
CAMP Sparkling, en bubblande fransk vinnyhet i nymodig och klimatsmart burk
Nästa artikel
Smörstekt rågbröd toppat med avokado, sobrasada & bladpersilja i härligt möte med Karl Fredriks Rosé!

LIKNANDE ARTIKLAR

Ragú alla Bolognese och italienskt i glaset

Cinnamon Bun Martini – inspiration inför kanelbullens dag

Inför kanelbullens dag – här finns den mest...

Biff med Chimichurri och potatis till klassisk cab

Pilgrimsmusslor med brynt smör och kvalitativ riesling på...

Ugnsbakad fläsksida med koreanska kryddor och A Modo...

Lammfilé med vaxbönor, karamelliserad gullök och aubergine med...

Förlustande kantarellpasta och The Great Bonza Reserve

Kantarelltoast i formidabelt möte med en australiensiska Caravan...

Anrika Codorníu till säsongens skaldjur

FLER RECEPT

  • Thaisoppa med vannameiräkor och attraherande pinot grigio

  • Pulled Beef med fräsch örtsallad, grillade grönsaker och charmerande rött

  • Pankofriterade blåmusslor, Portabella, svartkål & en kräm på blomkål & jordärtskocka

  • Sushi på lättrökt salmalax, wasabimajonnäs, sriracha & rostad lök möter charmant grüner veltliner

  • Smörstekt rågbröd toppat med avokado, sobrasada & bladpersilja i härligt möte med Karl Fredriks Rosé!

ARTIKLAR

  • La Pantera Smoked Pineapple – ny rökig rom på Systembolaget

  • Tallink Silja Line bjuder in till Bubble Cruise

  • Jägermeister Orange nu i Sverige

  • 19 Crimes väcker Frankensteins monster till liv

  • Psykologin bakom överraskningar: Varför vi ständigt återvänder till ”mystery boxes”

Kontakta Boxtoppen

  • - Maila oss på info(at)boxtoppen.se
  • - Annonsering: christoffer(at)boxtoppen.se
  • - Webbmaster: Tecken 1 AB
  • Copyright 2014-2024.

Populär läsning just nu

  • 1

    Inbjudande & generös ekologisk argentinare i Chill Out-serien!

    januari 28, 2022
  • 2

    Divine – en zinfandelbox som är på riktigt!

    september 1, 2020
  • 3

    Högsta betyg till den fylliga rödvinsboxen Divine Zinfandel Old Vine!

    februari 20, 2023

Om Boxtoppen

Idén med Boxtoppen är att sprida kunskap om vin i allmänhet och boxviner i synnerhet på ett lättbegripligt och trevligt sätt till alla som har ett vinintresse. Oavsett om du är aktiv munskänk och provat vin i 50 år eller är en yngre konsument med ett nyligen väckt intresse för vin kommer det finnas spännande läsning om aktuella lanseringar och gamla trotjänare.

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

LÄS OCKSÅx

Melleruds & Årets Kock Desirée Jaks dukar...

LXRY Sparkling till förförisk melon-& getostkombination

Långkok på majskyckling, kantareller, tomater, höstens grönsaker...