Novellus – nytt innovativt vin med faten i fokus

Altia har lanserat ett nytt vin, Novellus Corvina Port Wood Finish. Konceptet bakom vinet är något helt nytt. Istället för klassisk fatlagring som oftast innefattar ek eller akaciaträ så har man här valt att låta vinet få en port wood finish. 

”På Altia är vi nyfikna och gillar utmaningar, ständigt på jakt efter nya goda smakupplevelser. Efter att ha provat över 100 olika viner i kombination med olika typer av ekfat kom vi fram till Novellus Corvina Port Wood Finish. säger Mats Abrahamsson, Senior Brand Manager Altia.

”Det här är första gången man låtit rödvin få en finish av portvinsfat. Resultatet är häpnadsväckande. Det är en smakupplevelse utöver det vanliga. Portvinsfinishen ger sig verkligen till känna och det är intressant att se hur mycket fylligare och fruktigare vinet blir” fortsätter Mats.

Vinet är gjort på druvan Corvina, en druva från Venetien i norra Italien och ryggraden i de så populära vinerna från Valpolicella (Amarone och Ripasso). Vinet har lagrats och fått en finish av portvinsfat. Resultatet är något helt nytt i vinvärlden och det är ett mycket intressant vin om man är intresserad av att verkligen förstå fatens betydelse i vinifieringsprocessen.

”Det finns en del vinproducenter som lagrar vin i ekfat som tidigare använts till den amerikanska whiskyn Bourbon. Bland annat saluför den kaliforniska producenten Robert Mondavi ett chardonnayvin och en cabernet sauvignon som vilat på bourbonfat. Det finns också andra producenter, främst från Nya Världen, som gått samma väg. Men nu bryter Altia ny mark genom att använda fat från klassiska starkviner.”berättar Mats.

Novellus Corvina Port Wood Finish är en nyhet och finns i Systembolagets beställningssortiment. Priset per flaska (750ml) ligger på 129 kronor. Vinet har en alkoholhalt på 13,5%. Artikelnummer är 79918.